Kepu ei ole suostunut neuvottelemaan mistään

Mielipide

Näin uutisoi Iltalehti meneillään olevan kehysriihen neuvotteluista. Toimittajat Lauri Nurmi ja Juha Ristamäki tuovat esille Marinin hallituksen työllisyyssuunnitelman päivityksen, jonka mukaan tulossa olisi 100 00 uutta työpaikkaa.

Iltalehden esittämien tietojen perusteella ”neuvottelut ovat jumissa, koska keskusta ei ole halunnut edetä.”

Toimittajat rakentavat uutiseensa asetelman, jossa viheliäinen kepu jarruttaa sadan tuhannen työpaikan luomista. Syynä ovat seuraavat seikat: Keskusta haluaa päätöksiä, joilla osoitetaan säästöjä julkisista menoista. Lisäksi keskusta haluaa työttömyysturvaan muutoksia, joilla tuetaan työvoiman tarjontaa yksityiselle sektorille. Kolmanneksi keskustassa on epäluuloa nyt pöydällä olevien työllisyyslaskelmien suhteen.

Toimittajat:” Tällä hetkellä keskusta on kaivautunut syvälle juoksuhautaansa.” Sen sijaan ay-liikkeen ”Tämä hallituspohja ei ikinä, ei ikinä, tule millään tavalla vaarantamaan yleissitovuutta” kannanilmaisu ei ole millään tavalla neuvotteluiden jumittamista eikä kaivautumista.

Toimittajien syväanalyysi jatkuu: ”Kannatusalhossa kamppaileva keskusta haluaa muiden vaatimustensa lisäksi turvetuottajille noin 70 miljoonan euron ”pelastuspaketin”.

Keskustan ajamat talouden pelastamiskeinot maalataan matalan puoluekannatuksen nostamisyrityksiksi. Tyypillinen itänaapurissa harjoitettava sisäpoliittinen uhkakuvataktiikka.

Nurmi ja Ristamäki lopettavat yhteenvetoon : ”Pohjalla on valtiovarainministeriön arvio talouden kestävyysvajeesta. Koska koronakriisi ei tuonutkaan pelätyn suuruista kuoppaa talouteen, myös arvio kestävyysvajeesta on pienentynyt.”

Keskustan vaatimukset tehdään turhiksi kun talouden romahdus arvioidaan nyt alkuperäistä pienemmäksi.

Déjà-vu , miten muistuukaan mieleen etelän median uutisointi Sipilän hallituksen tekemistä talouden tervehdyttämistoimista.

Ilpo Pernaa