Kemin tehdas elintärkeä Meri-Lapille

Mielipide

Meri-Lapin ja koko Lapin työllisyyden kannalta positiivinen uutinen saatiin huhtikuun lopulla, kun Metsä Group ilmoitti rakentavansa Kemiin uuden miljardiluokan biotuotetehtaan. Tehdas olisi yli kaksi kertaa nykyisen tehtaan kokoinen ja samaa luokkaa kuin vuonna 2017 valmistunut Äänekosken tehdas. Tuotanto olisi 1,3 miljoonaa tonnia.

Puuta tarvittaisiin tehtaalla niin ikään yli tuplasti nykyiseen määrään nähden. Tärkeä asia hankkeen toteuttamiselle on logistiikka. Siinä merkittävässä roolissa on satama ja meriväylä. Ajoksen väylän syventäminen on tärkeä osa hanketta, kuin myös alueen muu logistinen infra.

Keskustan Peräpohjolan piiri esitti kannanottonaan piirin vuosikokouksessa 11.5. Kolarissa, että näin mittava hanke tulee huomioida parhaillaan käytävissä hallitusneuvotteluissa. Keskustan tavoitteena on, että Suomessa siirrytään fossiilitaloudesta biotalouteen ja sen takia metsien hyödyntämiseen suhtaudutaan käytännönläheisesti. Samaan aikaan metsänomistajia kannustetaan sitomaan hiiltä metsiin ja puupohjaisiin tuotteisiin ja hiilensidonnan kannusteita kehitetään sekä kansainvälisesti että kansallisesti.

Rästiin jääneet ensiharvennukset ja hoitamattomat taimikot tulee hoitaa kuntoon. Hiilinieluja voidaan kasvattaa istuttamalla taimia käytöstä poistetuille turvesoille ja heikkotuottoisille viljelystä poistetuille pelloille. Huomattava on, että uudet biotuotteet puusta ja muista uusiutuvista luonnonvaroista voivat korvata öljypohjaisia polttoaineita, kemikaaleja ja muoveja.

Kemin tulevan tehtaan merkitys fossiilitaloudesta biotalouteen siirtymiselle on merkittävä, työllisyydestä ja koko kansantalouden kehityksestä puhumattakaan. Alueelliset vaikutukset muuttoliikkeeseen ja ihmisten hyvinvointiin ovat nekin huomattavia.

Tanja Joona

puheenjohtaja, Keskustan Peräpohjolan piiri

  

Kai Puro

toiminnanjohtaja, Keskustan Peräpohjolan piiri

  

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen