Kasvisvaihtoehtoja enemmän ravintoloihin ja kahviloihin
Pitkään on puhuttu lihan käytön vähentämisestä ja siitä, miten lihakarjan pitäminen kuormittaa ympäristöä. Eikö se ole vielä tavoittanut kaikkia ravintoloitsijoita ja kahviloita? Ihmisten olisi helpompi opetella syömään kasvispitoisia ruokia, jos niitä olisi enemmän tarjolla.
Kasviksista ja juureksista voi tehdä monipuolisia, vaihtelevia ja varsin maukkaita ja maistuvia ruokia. Monilla meistä saattaa olla mielikuva, että kasvisruoka ei ole hyvää tai tarpeeksi ravitsevaa.
Kahviloissakin voisi tehdä sämpylöitä niin, ettei niiden väliin laitettaisi lihaa, juustoa, munia tai makkaraa. Niitä olisi hyvä olla myös ruissämpylöihin tehtynä. Terveellisimpiä vaihtoehtoja pitäisi olla enemmän tarjolla.
Myös gluteenittomia ja maidottomia sämpylöitä voisi olla tarjolla enemmän, niitähän voivat syödä kaikki ihmiset.
Kasvisruokavaihtoehtojen tarjoaminen on myös yksi vaihtoehto ilmastonmuutoksen torjumisessa. Huomioitavaa olisi myös, että meidän tulisi käyttää enemmän kotimaisia kasviksia ja juureksia, jolloin niiden ekologinen jalanjälki olisi pienempi.
Olemmeko unohtaneet, miten paljon energiaa kuluu, kun hankimme kurkut ja tomaatit Espanjasta? Tuotteen hinta tietenkin ratkaisee, mutta jos ihmiset yhä ostavat halvempia ulkomailta hankittuja tuotteita, ilmastomme muuttuu sitä nopeammin.
Siirtykäämme siis sanoista tekoihin ja alkakaamme syödä kotimaisia kasviksia ja juureksia sekä vähentää lihan syöntiä.
Birgitta Wulf
Salo
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/