Kärnä ja kansanterveys

Mielipide

Kansanedustaja Mikko Kärnä ja kansanterveys ovat törmäyskurssilla. Hän haluaa laillistaa kannabiksen viljelyn vientiin sekä lääkekannabikseksi. Lisäksi hän vaatii Sosiaali – ja Terveysministeriön käynnistämään lakimuutoksen purutupakan (nuuska) laillistamiseksi päivittäistavarakaupassa.

Perusteluksi vapauttamiselle hän ilmoittaa rahan. Hänen mielestään päihdekeskustelu on eri asia. Puhutaan sitten rahasta eikä syövistä, sydän- ,verisuoni- eikä psyyken sairauksista.

Yksistään syöpien aiheuttamat kustannukset ovat vuositasolla 1,5 miljardia euroa. Kärnä laskee, että viidenkin prosentin osuus laillisesta kannabismarkkinasta vuonna 2027 tarkoittaisi noin 1,5 miljardin dollarin liiketoimintaa.(IL 26.11.2020).

Hän kaavailee, että kannabismarkkinoiden tuotosta voitaisiin osa käyttää syntyneiden sairauksien kustannuksiin. Kun ajattelee kannabiksen ja nuuskan aiheuttamaa lisäystä jo olemassaoleviin kansansairauksiin, niin lyhyeksi näyttää jäävän markkinoiden tuotto.

Kärnän mukaan laillinen viljely ei lisäsi päihdehaittoja. Olen skeptinen , että päihdehaitat eivät lisääntyisi vain Kärnän ilmoituksella. On pomminvarmaa, että kyseistä lääkekannabista vuotaisi väärinkäyttöön samalla tavalla kuin nytkin reseptilääkkeiden kohdalla tapahtuu.

Viihdekannabiksen puoltajat käyttävät yhtenä perustelunaan sitä, että kyseisellä huumeella on lääkinnällinen käyttötarkoitus. Kannabis ei siis ole vaarallinen päihde, koska sitä käytetään parantavana lääkkeenä. Viljely olisi taas uusi lisä kannabiksen viihdekäytön kynnyksen madaltamiseen.

Kärnä:”Mielestäni päihdepoliittiset ratkaisut kannabiksen viihdekäytöstä on tehtävä EU:n tasolla, ei kansallisesti. ”

Kärnä näyttää olevan EU:n liittovaltiokehityksen kannattaja. Tutkimusten mukaan päihdekulttuuri vaihtelee valtioiden välillä voimakkaasti. Samat ratkaisut eivät toimi kaikissa maissa samalla tavalla.

Onko keskusta ajautumassa liberaaliin päihdepolitiikkaan? Vai onko tämä Kärnän yksityisajattelua?

Puolueemme kannatus nytkähti hieman ylöspäin viime mittauksessa. Analyysit kertoivat sen tapahtuneen vanhojen kannattajien palaamisesta riveihin. Olen varma siitä, että Kärnän kaltaiset ulostulot karkoittavat perinteisiä kannattajia.

Kosiskellaanko tällä liberaalipolitiikalla uusia kannattajaryhmiä? Sieltäkö pelastus kannattajakatoon?

Ilpo Pernaa

Kommentit (1)

  • Lukija6

    Kärnällä mennyt lähinnä viinan, nuuskan ja nyttemin kannabiksen mainostamiseksi koko kansanedustajan toimi. Todella valitettavaa. Ei olla Alkion linjoilla.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen