Kannetaan yhdessä vastuu lapsistamme

Mielipide

Näin kuntavaalien alla haluaisin herätellä kuntalaisia sekä ehdokkaita yhteiseen vastuuseen lapsistamme. Haluaisin varsinkin herätellä teitä lastensuojelun toimintaan ja siihen miten suojattomia vähävaraiset perheet ovatkaan lastensuojelun mielivallan armoilla.

Eräs koulutettu äiti heräsi ihmettelemään tilannetta, kun sattui täysin ulkopuolisena todistamaan lastensuojelun epäasiallista sekä lakia rikkovaa toimintaa nuorta äitiä kohtaan.

Hän puuttui tilanteeseen ja oletti, että äiti saisi tilalle heti uuden työntekijän tuekseen. Miten väärässä hän olikaan. Sen sijaan hän löysi itsensä soittelemasta eri tahoille tukea etsiäkseen kamppaillen kuitenkin turhaan äidin ja lapsen oikeuksista, viikko toisensa jälkeen.    

Kysynkin, miten järjestelmää vastaan pärjää kouluttamaton, vähävarainen yksinhuoltaja, jonka viimeinenkin taistelutahto tuhotaan kolme yhtä vastaan palavereissa, joissa äiti leimataan vaikeaksi ihmiseksi ja huonoksi vanhemmaksi?

Aika huonosti. Kunnes taisteluun saapui vahingossa ulkopuolinen lakia opiskellut ja motivoitunut todistaja ja hänen myötään lauma virkamiehiä, kunnes kunnan diakoni kaikista ihmisistä 3 kuukautta myöhemmin onnistuu viheltämään pelin poikki.

Kysynkin, katsotko sivusta, kun äitejämme ja lapsiamme kaltoinkohdellaan pahimmalla mahdollisella tavalla? Suostutko olemaan hiljaa, kun nepsylapselta aktiivisesti evätään adhd-tutkimukset vetoamalla huonoon vanhemmuuteen?

Hyväksytkö sen tosiasian, ettei vähävaraisella ja kouluttamattomalla äidillä ole yhtäläistä oikeutta äitiyteen kuin muilla äideillä? Lopulta kysyn, haluatko yhä katsella sokeana vierestä, kun lapsiamme katoaa?

Birgitta Wulf

Kerava