Julkiset tilat hajusteettomiksi

Mielipide

Nykyään puhutaan paljon sisäilmaongelmista ja silloin tulisi kiinnittää myös huomiota siihen, että julkisten tilojen ja kulkuneuvojen tulisi olla tuoksuttomia. Tuoksut ovat iso osa sisäilmaongelmaa.

Vahvasti tuoksuvat pyykinpesuaineet, pyykinhuuhteluaineet, puhdistusaineet, parfyymit, partavedet, hiuskosmetiikka, tuoksukynttilät, ilmanraikastimet, suitsukkeet ja muut keinotekoiset tuoksut aiheuttavat osalle väestöstä suuria terveyshaittoja.

Oireilua aiheuttavat myös luonnontuoksut eli vahvasti tuoksuvat kukat kuten hyasintit, kielot, syreenit, freesiat sisätiloihin tuotuina.

Toisten ihmisten käyttämät hajusteet rajoittavat monien elämää, työntekoa, opiskelua, harrastamista ja liikkumista!

Tuoksut aiheuttavat yhteiskunnalle miljoonien eurojen kustannuksia mm lääkärissä käynteinä, sairaspäivinä ja lääkekuluina.

Tuoksuherkkyys on krooninen sairaus, jonka oireina ovat muun muassa äänen käheys, yskä, hengenahdistus, nuha, silmien ärsytys, päänsärky, pahoinvointi ja iho- ja limakalvo-oireet.

Monet astmaatikot, allergiset ja migreenipotilaat myös oireilevat tuoksuista.

Ympäristö ilman keinotekoisia hajusteita eli tuoksujen välttäminen on toistaiseksi ainoa tepsivä keino hajusteista kärsiville.

Keinotekoiset hajusteet kertyvät jätevesistä vesistöihin. Hajusteiden käytön rajoittamista voidaan siis ajatella myös luonnon ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta.

Jokaisella on oikeus hengittää sairastumatta, oikeus tuoksuttomaan hengitysilmaan kotona, työssä, harrastuksissa ja julkisissa tiloissa.

Esteettömyys on myös tuoksuttomuutta!

Auta tuoksuherkkää ja allekirjoita kansalaisaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5501

Tiina Arlin