Joustavat datakeskukset ratkaisuna joustavaan lämmöntuotantoon
Suomenmaa kertoi 15. marraskuuta, että Suomen sähkönkulutus oli lokakuussa 7 % korkeammalla kuin viime vuoden lokakuussa. Syitä tälle ovat mm. viime vuotta kylmempi sää ja sähköistyvä kaukolämpötuotanto.
Energiateollisuus ry:n tietojen mukaan useat lämpöyhtiöt ovat tuottaneet lämpöä edullisen sähkön hetkinä, joten sähkökattiloiden käyttö on ollut taloudellisesti mielekästä. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan sähkökattilat korvaavat polttoaineiden käyttöä ja tarjoavat kysyntäjoustoa sähkön villisti heiluvan hinnan tasoittamiseksi ja kasvattavat sähkön kysyntää ainakin kylminä hetkinä.
Sähkökattilassa lämpö syntyy sähkövastuksen avulla. Lämmön raaka-ainehinnaksi muodostuu sähkökattilan tapauksessa sähköenergian hinta. Talvella lämmölle on Suomessa kasvanut tarve, mutta kesällä lämpöä ei tarvita yhtä suuria määriä ja systeeminäkökulmasta sähkökattiloiden kysyntäjouston laatu ja määrä ei ole vakaa.
Kysyntäjouston ja sähköisen lämmityksen tarve Suomessa on kuitenkin ilmeinen. Uusiutuvien energiantuotantomuotojen kasvaessa, myös sähkön hintaheilunta voi kasvaa ilman joustavaa kulutusta, mutta samalla teollisuus ja etenkin lämmöntuotanto sähköistyvät.
Suomeen tarvittaisiin siis ympärivuotisia luotettavia teollisen mittakaavan joustavia sähkönkuluttajia, joiden pitäisi kyetä tuottamaan mielellään myös paljon lämpöä. Sähkökattilat tarjoavat ainakin nyt kauan kaivattua kysyntäjoustoa, mutta niiden kysyntäjousto ja kannattavuus on sidoksissa vuodenajoista riippuvaisen länmön tarpeeseen.
Yksi mahdollinen ratkaisu tähän – ja keinona parantaa sähkönkulutuksen laatua – ovat joustavat datakeskukset. Joustavissa datakeskuksissa tapahtuva tilaton laskenta on luonteeltaan portaatonta, joten kulutussäätö on reaaliaikaista. Tilaton laskenta on uudehko laskennan muoto, jossa laskennasta saadaan tuloja vain niiltä hetkiltä joina laskentaa pystytään tekemään.
Tämän mekanismin ansiosta sähkön suurkulutus on mahdollista niinä hetkinä, kun sähkö on edullista. Sähkökattiloiden tavoin joustavat datakeskukset voivat – edullisina hetkinä sähkönkulutusta lisäämällä ja kalliina hetkinä kulutustaan leikkaamalla – osallistua sähkömarkkinoiden tasapainottamiseen.
Sähköjärjestelmän näkökulmasta kaikki kuormat eivät ole samanarvoisia tai yhtä laadukkaita. Joustavan datakeskuksen ja sähkökattilan joustavassa kulutuksessa on huomattavia eroja; joustavat datakeskukset voivat kuluttaa sähköä tasaisesti läpi vuoden, ne tuottavat laskennan sivuvirtana vain lämpöenergiaa, ne ovat skaala- ja paikkariippumattomia, helposti siirrettäviä ja niiden kulutus on milloin tahansa täysin portaattomasti säädettävissä.
Joustavan datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen poikkeaa liiketaloudellisesti lämpökattiloista, sillä jos laskennasta saatava tulo on suurempi tai yhtä suuri kuin sähkön hinta, lämmöntuotannon raaka-ainehinta on 0 tai jopa negatiivinen. Toisin kuin lämpökattilat, joustavan datakeskuksen sähkönkulutus synnyttää siis ainakin kahdenlaista toisistaan riippumatonta tuloa.
Joustavat datakeskukset on syytä sisällyttää lämpökattiloiden rinnalle osaksi tulevaisuuden energiainfrastruktuurin ja lämmöntuotantotapojen visiointeja. Ne tasapainottaisivat luotettavina, joustavina suurkuluttajina sähkön hintaa sekä edistäisivät lämmöntuotannon sähköistymistä polttamisen tarvetta vähentäen.
Thomas Brand
Tutkimusjohtaja, Coinmotion Oy
Jaakko Kaijala
Hallituksen puheenjohtaja, Nordblock Oy
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/