Jotta voi uudistaa on ensin ajateltava uusiksi
Olin viikon Japanissa.
Tokiossa en nähnyt viikkoon yhtään auki revittyä katua vailla työntekijöitä aiheuttamassa ruuhkaa. Ihmisten aikaa arvostetaan.
En tuhrittua yksityistä tai julkista omaisuutta tai roskien täyttämää kadunpätkää. Kulttuuri on väkevä voima. Sen olen oppinut viimeisen 25 vuoden aikana yrittäessäni ymmärtää japanilaista ajattelua ja kulttuuria.
En nähnyt potilasjonoa julkisessa palvelussa toimivan yrittäjälääkärin vastaanotolla. Yksityisesti toteutettavan julkisen palvelun kulut katetaan kaikille pakollisella sairausvakuutusmaksulla ja omavastuuhinnalla.
Kiotossa söin illallista yrittäjäpariskunnan kanssa. Toinen 78- ja toinen 82 –vuotias. Kumpikaan ei puhunut eläkkeelle jäämisestä vaikka taloudellinen tilanne olisi sen sallinut jo kauan sitten. Halusivat edelleen tehdä jotain merkityksellistä.
Puhuimme myös politiikkaa. Suomalaista sotea tai YeLiä en onnistunut markkinoimaan japanilaisille senioriyrittäjille. Katsoivat vähän kummissaan sekä soten monopolia että YeLin ‘työtulon’ käsitettä maksuperusteena. Sitähän ne ehkä ovatkin.
Yhteistä Suomelle ja Japanille ovat väestön ikääntyminen, julkisen talouden velkaantuminen sekä korkeat itsemurhaluvut.
Siihen samankaltaisuudet voivat jäädäkin. Siksi oli virkistävää ruohonjuuritasolta nähdä kuinka eri tavoin samoja asioita voi tehdä. Ja erilaisin tuloksin.
Matkan opetus on, että voi tehdä toisin – kunhan on ensin ajatellut asian huolellisesti.
Tämä saa miettimään – voisiko keskusta olla se puolue, joka uskaltaa ajatella uusiksi ja uudistaa? Sille olisi nyt tilausta.
Näen ilmassa orastavia lupauksia. Tuorein myönteinen sellainen oli Liisa Hyssälän kirjoitus ‘Sotessa syytä kääntää katse Viroon’’.
Suomi tarvitsee isoja systeemisiä muutoksia vähän jokaisella politiikan lohkolla. Niitä voi luoda ja tehdä jos ensin uskaltaa ajatella avoimesti ja itsenäisesti.
Petri Roininen
Toimitusjohtaja, yrittäjä
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/.