Johtajuus hukassa koronatoimissa

Mielipide

Nyt olisi tilaa johtajuudelle koronatoimissa. Valtaosa kansalaisista on noudattanut pilkuntarkasti kaikkia rajoituksia, mutta Suomen lainsäädäntö – tai ennemminkin sen tulkinta on estänyt pahimpien valuvikojen korjaamisen.

Brittivariantti on tullut maahan siksi, että tartuntojen kulkemista maan rajojen yli ei ole vieläkään onnistuttu estämään toisin kuin useimmissa verrokkimaissa.

Vastuuttomana koen sen, että valtion korkea johto käyttää säännönmukaisesti vain pelotteluretoriikkaa – sellaista, joka on meille 50-luvulla syntyneille tuttua muun muassa Grimmin saduista. Jos et ole kiltti, et saa ruokaa. Mielestäni kriisin hoitamisessa on epäonnistuttu, jos tuolle tielle on pakko lähteä.

Toinen keskeinen puute on viestinnän epäselvyys ja viestien ristiriitaisuus. Kriisiviestinnän perusoppien mukaan poikkeustilanteessa on puhuttava selkokieltä, ja kun pakkoa on järjestelmässämme vaikeaa toteuttaa, on oltava tiukassa paikassa kannustava, rauhallinen, johdonmukainen.

En pidä ihmeenä sitä, että sitä suurta suomalaisten enemmistöä, joka on koko epidemian ajan noudattanut ohjeita pilkuntarkasti, alkaa kiukuttaa, hermostuttaa ja turhauttaa.

Erityisen huolestuttavana pidän, että niin vakava asia kuin ulkonaliikkumiskielto nousee päivittäin keskusteluun samalla, kun toisaalta kieltäydytään keskustelemasta kunnallisvaalien siirtämisestä tai vaikkapa siitä, miten pahimpia tartuntaryppäitä voitaisiin loiventaa maskipakolla tai pakkotestauksella rajoilla.

Kärjistäen: kansalaiset voitaisiin määrätä pysymään neljän seinän sisällä, mutta samalla heidän oletetaan iloisesti ja velvollisuudentuntoisesti riskejä kaihtamatta käyvän uurnilla. Nämä viestit lyövät toisiaan korville.

Vetoan keskustaan, hallituksen tasapainottavaan voimaan ja erityisesti puheenjohtaja Annika Saarikkoon.

Nyt tarvitaan toivoa paremmasta, motivointia hankaluuksien sietämiseen ja arvostavia sanoja sille suomalaisten enemmistölle, joka on kantanut jo vuoden kortensa kekoon epidemian hillitsemisessä.

Päivi Mononen-Mikkilä

puheenjohtaja

Keskustanaisten Helsingin piiri