Ilmastokeskustelun ulkopuolelle ei pidä jäädä

Mielipide

Asia, joka saa pitkästä aikaa tarttumaan kynään ja mielipidekirjoituksen laatimiseen, on toimittajien rummuttama näkemys siitä, että vain äärilaidat pärjäävät enää politiikassa ja poliittisessa keskustelussa.

Ehkä näin on lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkällä tähtäimellä menestys saavutetaan, kun puhutellaan siitä hiljaista enemmistöä, joka ei halua lähteä mukaan loputtomaan juupas eipäs -keskusteluun.

Ilmastonmuutoskeskustelussa erottuu kaksi ääripäätä, perussuomalaiset ja vihreät. Kumpikaan puolue ei tarjoa ratkaisuja, vaan ongelmia ja uhkakuvia.

Kuulin hiljattain väitteen, että keskustalla ei olisi sijaa ilmastokeskustelussa. Kommentti tuli keskustan omista riveistä.

Mitä ihmettä? Ympäristö- ja ilmastokysymyksiin jos millä puolueella, niin keskustalla on tarjota ratkaisuja. Ilmastokysymyksen ytimessä ovat energia- ja metsäpolitiikka, ruuantuotanto sekä asumiseen ja kaavoittamiseen liittyvät kysymykset. Juuri näissähän meillä on asiantuntemusta!

Edustajamme ja puolueemme jäsenet ovat vahvasti mukana ja osaavia energiakysymyksissä ja metsänhoitoon liittyvissä asioissa. Kuntapuolueena keskusta on maassamme merkittävä asumiseen ja kaavoittamiseen vaikuttava puolue.

Ilmastonmuutosta käsittelevät tutkimukset korostavat lähituotannon merkitystä jo pelkästään logistisista syistä. Tähän voi vielä lisätä, että viljojemme tuotannon hiilijalanjälki jää kauaksi monesta kaukomailla kasvatetusta elintarvikkeesta.

Esimerkiksi Helsingin Keskusta on korostanut, että Helsingin energiantuotannon tulee olla hiiletöntä ja myös korostanut lähiruuan ja puhtaan suomalaisen ruuan merkitystä vuosia.

Puolueen kannatus ratkaistaan koko Suomea ja jokaista kansalaista koskevilla asiakysymyksillä.

Ilmastonmuutos on ns. wicked problem, joka ei ratkea asiaa kieltämällä tai kauhukuvia maalailemalla, vaan eri suunnista asiaa lähestyvillä ratkaisuilla: uusilla teknologisilla innovaatioilla, tuotantoa modernisoimalla ympäristöystävällisemmäksi sekä asioiden syy–seuraus-suhteita tutkimalla, jatkuvalla oppimisella ja myös meille usein kompastuskivenä olevana tiedottamisena edistysaskelista.

Keskustalle on aina ollut tärkeää luontosuhteen vaaliminen. Voi olla, että polvet tutisevat muissa puolueissa, sillä jos keskusta profiloituu ratkaisijaksi ilmastokysymyksissä, on puolueella mahdollisuus viedä läpi radikaalejakin uudistuksia tulevien sukupolvien parhaaksi.

Sanna Lehtinen

Helsingin kaupungin tarkastuslautakunnan jäsen (kesk.)

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen