Ihmiset ovat valinnoistaan vastuullisia

Mielipide

Julkisesti on pohdittu koronarokotteiden ottamista ja rokottamattomien eettistä vastuuta.

Rokottamattomien, olivat syyt rokottamattomuuteen mitkä tahansa, syyllistäminen ei lopu edes rokotekattavuuden noustessa ja tartuntojen lisääntyessä vaikka koronapassikin on käytössä. 

Koronaan on kerrottu Suomessa kuolleen tähän mennessä noin 1200 ihmistä.

Toivon lääkäreiltä, filosofeilta, poliitikoilta ja muiltakin nyt pohdintaa kaikkien eettisestä vastuusta. 

Suomessa kuolee tupakan takia lähes 7000 ihmistä vuodessa. Kuolemien määrä käy ilmi The Lancet -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta tupakoinnista aiheutuneista kuolemista vuonna 2019.

Tupakointi aiheuttaa haittaa terveydelle, ympäristölle, ilmastolle ja taloudelle monin eri tavoin.

Tupakan vuoksi terveydenhuolto kuormittuu, tulipaloja syttyy ja sairaslomat sekä ennenaikaiset kuolemat lisääntyvät.

Tupakan viljely vie maata ruokakasveilta ja vaatii keinokastelua ja kuljetuksia. Tupakan tuotannossa käytetään lapsityövoimaa, joka altistuu työssään myrkyllisille torjunta-aineille ja fyysiselle väkivallalle. 

WHO:n ympäristövaikutuksista kertovan raportin mukaan askin päivässä polttava kuluttaa vuodessa lähes viisinkertaisesti enemmän vettä ja lähes kaksinkertaisesti enemmän fossiilisia polttoaineita kuin globaalisti keskimääräinen punaisen lihan syöjä.

Koronarokotteiden osalta puhutaan ihmisten vastuusta toisten terveydestä.

Missä on tupakoitsijoiden vastuu passiivisesta tupakoinnista sairastuvien terveydestä? Tupakansavulla ei ole turvarajaa.

Passiivinen tupakointi lisää lasten keskikorvainfektioita, alempia hengitystieinfektioita, astmaa ja kätkytkuolemia. Aikuisilla passiivinen tupakointi aiheuttaa astmaa, keuhkoahtaumatautia, keuhkosyöpää sekä sydän- ja verisuonisairauksia.

Passiivinen tupakointi ei ole oma valinta. Missä on tupakoitsijoiden vastuu muista ihmisistä ja koko maapallon hyvinvoinnista?

Eettisiä valintoja miettiessä voi tehdä hyvän teon ja kannattaa kansalaisaloitetta Tupakointikielto kerrostaloihin joka aukesi 7. heinäkuuta 2021:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8648

Tiina Arlin