Huhtikuun kuntavaalit muodostuisivat demokratian irvikuvaksi

Mielipide

Huhtikuun kuntavaalien ajankohta sisältää suuria ongelmia, joita poliittiset tahot eivät halua ottaa lainkaan vakavasti. Kansalle lupaillaan todellisuudessa näennäisiä ja todennäköisesti epäonnistuvia turvatoimia vaaleissa. Kun huhtikuun kuntavaaleista tulee väkisinkin kautta maan koronalinkoja, ovat selittelyt sitten myöhäisiä. Kuka haluaa silloin ilmoittautua vastuulliseksi? 

Kun maassa on nyt arvaamattomasti kehittyvä ja hengenvaarallinen kulkutautiepidemia kasvavin tartunnoin, on pakko tajuta kuntavaalien hengenvaarallisuus kaikille.

Koskaan aiemmin ei Suomessa ole ollut mitään vaaleja  Suomessa rauhan aikana samanaikaisesti  kulkutautiepidemian riehuessa. Espanjantaudin aikaan ei ollut vielä Tarton rauhaa tehty ja Lapin läänin vielä ollessa sotatoimialuetta kevättalven 1944 eduskuntavaaleille oli ulkopoliittinen tarve saada Neuvostoliitolle myötämielisempi eduskunta.

Uutiset kertovat jatkuvasti lisääntyvistä koronatartunnoista ja viruksen uusista muunnoksista. Edessä on talven hiihtolomakausi ja sen vaikutukset lisäävät tartuntoja. Ihmisten kaikki kontaktit sisältävät riskejä. On suuri todennäköisyys. After-ski kontaktit väkisinkin muodostuvat koronalingoiksi.

Kuntavaaleja on esitetty siirrettäväksi vaaleista vastaavan oikeusministeriön virkamiesvalmistelun ja oikeuskansleri Tuomas Pöystin toimesta. Nämä ovat mahdollisimman korkean tahon virkavastuulla tehtyjä kannanottoja. Niiden mukaan tulee valtioneuvoston edetä. Ihmettelen kulkutaudin edetessä suuresti, että puoluesihteerien mielipiteen mukaan oikeusministeri kuitenkin haluaa pitää vaalit huhtikuussa. 

Vaikka kilvan esitetään eri ratkaisuja äänestystapahtuman järjestämiseksi kulkutaudin aikana, niin ne eivät ole kaikille äänestäjille uskottavia mitenkään. Vaikka itse vaalilipun laitto uurnaan onnistuisikin monissa tapauksissa, olennaisimmat ongelmat huhtikuun vaalien osalta säilyvät. Kansalaiset päättävät sen, uskaltaako riskeerata. Noin miljoona äänioikeutettua kuuluu jopa monin tavoin riskiryhmiin. Monet turvallisuutensa takia jättävät huhtikuun vaalit sivuun.

Espanjan Katalonian vaaleissa aiemmin äänesti 80 prosenttia äänioikeutetuista, nyt korona-aikana juuri pidetyissä vaaleissa vain 53 prosenttia käytti äänioikeuttaan turvajärjestelyistä huolimatta. Suomessa tapahtuisi samoin. Alhainen äänestysprosentti vaarantaisi vakavasti demokratiaa ja osallisuutta koko vaalikauden ajaksi päätösten tekoon. 

Entä jos, kokonaiset vaalilautakunnat tai merkittävät joukot ihmisiä ovat karanteeneissa, miten toimittaisiin? Tällaiset tilanteet ovat todennäköisiä. Huhtikuun kuntavaalit merkitsevät demokratian irvikuvaa.

Demokratia ja osallisuus eivät vaarannu vaalien siirrolla, mutta kulkutautiaikana pidettävät vaalit sen taatusti tekevät. Siksi pidän kuntavaalien siirtämistä nyt kulkutaudin keskeltä huhtikuulta kaikille turvallisempaan ajankohtaan välttämättömänä.

Lauri Oinonen

kansanedustaja (1999-2011) Kesk

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Keuruu