Harkittua rahastamistako?

Kävin vaimoni kanssa mansikkaostoksilla. Löysimmekin lähes 20 kiloa polka-marjaa. Hyvillä mielin iloitsimme, että olimme päässeet alkuun marjojen säilönnässä, ja että vaimoni saa taas tulevana talvena paistaa mummin tytöille mansikkakakkua. Ilomme sai kuitenkin ikävän käänteen heti liikkeelle lähdettyämme.

Reittimme varrella on koulurakennus. Oppilaat ovat ansaitulla kesälomallaan, mutta silti poliisi vartioi autioitunutta katunäkymää. Koulun kohdalla on 30 kilometrin nopeusrajoitus.

Vaimoni ajoi suunnilleen tuota nopeutta, kun huomasi takaa tulevan lähiliikennebussin lähestyvän. Meille on opetettu, ettei joukkoliikennevälineen kulkua saa häiritä. Vaimoni nopeutti tiedostamattaan nopeutta, jotta bussi pääsee lähestyvälle pysäkille esteettä.

Se jousto tuli kalliiksi. Poliisi valvoi lähes tyhjää katua ja mittasi vaimoni ohjaaman auton nopeudeksi 43 kilometriä tunnissa ja määräsi liikennerikkomusmaksuksi 30 kilometrin alueella 170 euroa.

Siis kerraten: lähes autio katu, tyhjä koulu ja esteetön näkyvyys oli olosuhde, jossa poliisi totesi 43 kilometrin nopeuden ja rankaisi vaimoani summalla, joka on noin kolmasosa hänen eläkkeestään.

Vaimoni siirtyi aikanaan pääkuljettakasi minun sairastuessani parkinsonintautiin ja minä siirryin varaohjaajaksi. Vaimoni on hyvin pikkutarkka kaikessa muussakin kuin liikenteessä. Tämä ei aiheuta ryppyä rakkauteemme. Viranomaisten ei ole aiemmin tarvinnut opastaa eikä rankaista vaimoani. Voin sanoa, etten ole tuntenut oloani muiden kuin hänen kyydissään niin tuvalliseksi.

Kansalaisten kunnioitus lakeja ja asetuksia kohtaan säilyy parhaiten, kun kansalainen ymmärtää määräysten ja sääntöjen turvaavan kaikkia osapuolia ja poistavan vaaratilanteita.

Lisäksi informaation tulee olla ajantasaista. Koulujen alueiden nopeusrajoitukset ovat erittäin perusteltuja ja välttämättömiä silloin, kun on koulunkävijöitä. Tyhjät rakennukset nopeusrajoituksin suojattuna alentavat kansalaisten kunnioitusta lakeja ja asetuksia kohtaan silloin, kun niitä todella tarvittaisiin.

Raimo Kareinen

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen