Epätietoisuus sähkön hinnoittelusta hämmentää kansalaisia

Mielipide

Ulkoista turvallisuutta takaavat Nato-paperit tai kansallisen energiayhtiö Fortumin tappioiden alaskirjaukset sen saksalaisesta tytäryhtiö Uniperistä eivät paljon suomalaisen mieltä lämmitä tilanteessa, jossa hän laskee rahojensa riittävyyttä kasvaviin energialaskuihin.

Median jatkuva rummutus, etunenässä energiayhtiöiden omat kauhuskenaariot tulevasta, samoin Energiaviraston pääjohtajan toistuvat kauhistelut energian riittävyydestä eivät ole omiaan rauhoittamaan mieliä.

Tässä tilanteessa hallituksen tulisi kertoa selkeästi, mihin toimenpiteisiin se ryhtyy varmistaakseen suomalaisten kohtuuhintaisen energian saannin ensi talvena.

Keinovalikoimaan tulee kuulua nykyisen energiaveron alennus ja siirtohintojen kohtuullistaminen. Yhtä tärkeätä on tietää toimista, joilla energiankulutusta tullaan säätelemään.

Kaiken muun ohella kansalaisille on luvassa paremminkin keppiä kuin porkkanaa. Sen takaavat elinkustannusten ja hintojen nousu, kiihtyvä inflaatio ja talouden ennakoitu hiipuminen.

Olemme kuin raviradalla, jossa samanaikaisesti tapahtuu nopeita muutoksia omassa taloudessa, EU:n sisäisissä rakenteissa ja kansainvälisessä ympäristössä. Lopullisesta tilanteesta maaliviivalla ei tässä vaiheessa kenellekään ole varmuutta.

Paavo Kajander