Energian hinnan nousu on itse aiheutettu ongelma

Mielipide

Hallituksemme on parhaillaan pohtimassa miten kohonnut energian hinta voitaisiin kansalaisille korvata. Miksi ei lainkaan pohdita miten tähän tilanteeseen on tultu?

Maailmalla valtiot elvyttävät talouksiaan ja siihen tarvitaan energiaa kasvavassa määrin. Muutamassa Euroopan maassa on lähdetty ilmaston lämpenemiseen liittyvässä kiihkoilussa poistamaan hyvin toimivia hiilen käyttöön perustuvia tuotantolaitoksia muka päästöjen vähentämiseksi.

Hulluimmillaan tämä on johtanut jopa ydinvoimaloiden lakkauttamiseen. On kuviteltu, että energian tarve pienenee ja sitä voidaan saada jostakin muualta. Kuitenkin tämä ”muualta” tarkoittaa muualla hiilen käytön lisäämistä, sademetsien tuhoamista, erilaisten mineraalien perässä lisääntyvää kaivostoimintaa ynnä muuta.

Meillä Suomessa on tehty päätös luopua omasta uusiutuvasta energian lähteestämme turpeesta. Turve korvattaisiin puulla ja naapurimaista tuotavalla sähköllä.

Täysin järjetön päätös mikä nostaa sähkön hintaa kun emme sitä voi korvata omalla periaatteessa ilmaisella tuotannolla, missä rahat jäävät kotimaahan. Mennään täysin haihattelun perässä.

Maapallon ilmasto on aina muuttunut, noin 10 000 vuotta sitten päättyi jääkausi, noin tuhat vuotta sitten oli nykyistä lämpimämpää.

Maapallolla on sen historiassa ollut aina kylmää, kuumaa, kuivaa, tulvia, myrskyjä, tulipaloja mutta silti väitetään, että nyt on jotain ihmeellistä tapahtumassa.

Ainut ihmeellinen asia on nyt, että mennään ennusteiden perässä mitkä kerta toisensa jälkeen jäävät toteutumatta ja se kuitataan aina ”no ensi vuonna”, ”kymmenen vuoden päästä” ja niin edelleen.

Suomi on pieni maa, siksi myös päästömme ovat mitättömät ja vielä mitättömämmät on mahdollisuudet niiden vähentämiseen. Sen sijaan omaan kurjistamiseemme vaikutus on suunnaton.

Polttoaineen hinta hipoo kahta euroa, siitä on puolet veroa, voisimme hyvin ajaa euron/litra polttoaineella ja ihmisillä olisi varaa käydä töissä, opiskella ja myös huviajella. Sähkön hintaa voidaan omalla turpeen käytöllä myös pudottaa puoleen.

Mihin on kadonnut päättäjiltämme kaikki järki? Pitääkö menneä siihen saakka, että alamme polttaa lämmittelyyn nuotioita metsiemme puilla?  Ja seuraus on metsien loppuminen. Mitä sitten poltetaan?

Ari Hyvönen

Kausala