Aluevaaleista on tehtävä fiksuuden ja suomalaisuuden vaalit

Mielipide

Tulevilla hyvinvointialueilla on käytössä yli sata erinäistä tietojärjestelmää, jopa enemmän. Nämä järjestelmät pitäisi saada keskustelemaan keskenään.

Valtio on varaamassa rahaa tietojärjestelmien yhteensovittamiseen 440 miljoonaa euroa. ICT-asiantuntijoiden mukaan tämäkään raha ei tule riittämään, todellinen hintalappu liikkuu noin miljardin hujakoilla.

Tämänhetkisten hyvinvointialueiden ICT-järjestelmien ylläpito- ja kehityskustannukset ovat yhteensä 500–600 miljoonaa euroa vuodessa. Digitalisaation kasvaessa tämä hintalappu tulee kasvamaan, jos tälle ei tehdä mitään.

Tuon tämän asian esiin, koska tulevia hyvinvointialueita on yhteensä 21+1 ja näissä valitaan edustajat aluevaltuustoihin hoitamaan hyvinvointialueiden asioita, kehittämään ja valvomaan asioiden hoitoa, myös rahankäyttöä.

Nyt on fiksua tehdä kaikille hyvinvointialueille yhtenäiset tai lähes yhdenmukaiset ICT-palvelukokonaisuudet, millä säästettäisiin veronmaksajien euroja todellisiin terveydenhuoltopalveluihin, näillä työskentelevien henkilöiden palkkausmenoihin ja jopa käsiparien lisäämiseen.

Jo pelkästään 20 prosentin säästö ICT-menoista tarkoittaa 100–150 miljoonaa euroa ja tulevaisuudessa paljon enemmän. Entä henkilöstön ajankäyttö eri ICT-ohjelmien käytössä, onko järkeä vai ei?

100 miljoonalla eurolla palkataan 1 600–2 000 uutta työntekijää hoiva- ja pelastuspuolelle. Haluaako joku verojen nostoa tämän takia, ettei asioita hoideta fiksusti!

Eri hyvinvointialueiden valtuutetut pitää saada keskustelemaan yhdessä ja puhaltamaan yhteen hiileen, näin pystytään turvaamaan hyvät ja tarkoituksen mukaiset lähipalvelut kaikille.

Tehdään näistä aluevaaleista fiksuuden vaalit yhdessä ja luova loikka laadukkaisiin hyvinvointi/pelastuspalveluihin. Lähipalvelut tuovat vihreyttä ja hyvinvointia.

Jorma Laatu

aluevaaliehdokas (kesk.)

Pohjois-Pohjanmaa