Aikaisemmat puoluesihteerit jyrähtivät asiaa

Mielipide

Edeltävien vuosien puoluesihteerit toivat esille hyviä huomioita keskustan kannatuksen hiipumisesta. Samoin myöskin hyviä ratkaisumalleja mm. täysien kuntavaalilistojen hankkimisena.

Nyt on syytä skarpata ja otettava neuvot tosissaan. Pekka Perttula asemoi puolueen osuvasti: ”Keskusta kilpailee tällä hetkellä omasta elintilastaan maakuntien Suomen rakentajana sekä uusiutuvien luonnonvarojen kartuttajana ja hyödyntäjänä.

En näe vasemmistopuolueita keskustan kilpailijoina eikä kokoomus ole saanut oppositiossa uutta energiaa. Keskustalle tärkeintä on rajanveto vihreisiin ja perussuomalaisiin. ”

Persujen Halla-Aho pelkää Keskustaa rakentajapuolueena, koska persut profiloituvat vain oppositiopuolueena. Siksi Halla-Aho hyökkää Keskusta vastaan sen tukien puolustajan imagolla.

Samalla tällainen uho on omiaan nostamaan halla-aholaisten itsetuntoa hyvin pärjäävinä ja ilman tukia toimeentulevina suomalaisina.

Toisin kuin muut tukien varassa elävät, joihin kuuluu nyt maahanmuutajien lisäksi keskustan kannattajat. Ja kuka nyt haluaisi kuulua tuen varassa eläviin.

Persujen kannattajissa korostuvat työikäiset miehet. Ja tässä onkin Halla-Ahon suurin pelko. Miten saada nämä pysymään äänestäjien joukoissa pelkän riitelyn ja oppositiopolitiikan avulla.

Tähän saumaan pitää Perttulan antaman osviitan mukaan iskeä. Kaikki maakuntien työllisyyttä ja elinvoimaa edistävät toimet tulee nostaa kärkiteemoiksi.

Turpeen alasajo oli pahin mahdollinen liike tässä tilanteessa. Tehty päätös on vedettävä takaisin, lähdettävä hallituksesta tai jyrättävä maakuntiin mittavat vahingonkorvaukset. Jo yksistään tällä voitaisiin pelastaa suuri osa kadonneista keskustaäänistä.

Miesäänestäjien kohdalla vihreät eivät kilpaile keskustan kanssa.

Ilkka Ahtiainen: ”Vihreät tarvitsee väistämättä miesäänestäjiä; muussa tapauksessa kannatuksen kasvun rajat on pian nähty. Mutta millä ihmeellä saada suomalaiset miehet sankoin joukoin innostumaan hiilinieluista, tofusta ja irakilaisten miesten ihmisoikeuksista? Juuri tämäntyyppiset asiat ovat vaalitutkimuksen mukaan lähellä vihreiden kannattajien sydäntä.”

Naisäänestäjien, varsinkin nuorten, kohdalla perhepoliittiset uudistukset ovat avainasemassa.

Tässä luotan Annika Saarikon mahdollisuuksiin. Hän onkin jo profiloitunut kyseisissä teemoissa ja nyt olisi löydettävä kaupungeissa asuvien nuorten perheiden kipukohtien ratkaisut.

Näiden perheiden luottamuksen saamiselle on hyvä lähtökohta. He ovat kotoisin maaseudulta. Puolueen terävimmän kärjen aikaansaama noste heijastuu väkisin kuntavaalikentällä uutena intona.

Ilpo Pernaa

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen