USA:n sisäistä kehitystä seurattava
Yhdysvallat, vapaan maailman johtaja. Sellaisena totuimme näkemään USA:n toisesta maailmansodasta lähtien. Olemme lännessä jakaneet yhteiset arvot ja demokratiakäsityksen. Tämä kuva on toki ollut koetuksella. Nyt se loassa.
Jo USA:n presidentinvaalien alla oli aistittavissa muutos. Totuus on nyt karumpi kuin vaalikisan taru. Muutama päivä sitten maailman arvokkaimmalla areenalla, YK:ssa, näimme kuinka Donald Trump heitti vapaan maailman arvot romukoppaan ja ”seisoi” Venäjän, Kiinan ja Pohjois-Korean rinnalla kieltäytyen tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä toisin kuin ylivoimainen enemmistö maailman maista.
Sitä ennen Trump oli väittänyt Ukrainaa sodan aloittajaksi ja Volodymyr Zelenskyitä diktaattoriksi. Zelenskyi ei tällä päässyt. Koko maailman edessä Trump ja J. D. Vance nöyryyttivät Valkoisessa talossa Zelenskyitä ja Ukrainaa uskomattomalla tavalla.
Ylimielisyyttä Trump osoitti myös, kun hän taannoin lähetti varapresidentti Vancen opettamaan eurooppalaisille liittolaisilleen, ettei Euroopan uhka ole Venäjä tai Kiina, vaan Eurooppa itse. Vancen mukaan me ymmärrä oikeata demokratiaa ja arvoja, niitä, joita Hitlerin jälkiä kulkeva AfD Saksassa tai Orban Unkarissa ja Faragen Englannissa edustavat.
Siinä, missä USA teki sodan jälkeen valtavan työn fasismin kitkemiseksi Euroopasta, siinä se nyt tukee äärioikeiston voimia.
Trumpin demokratiakäsitystä kuvaa se, että hän itse halveksi demokratiaa, kun ei hyväksynyt edellisten rehellisten vaalien tulosta, vaan kiihotti kansan kongressin valtaukseen, jossa kuoli monia, ja joka johti 1500 ihmisen vangitsemiseen. Nämä Trump vapautti ensitöikseen ja hankki itselleen nimittämiensä korkeimman oikeuden jäsenten kautta juridisen koskemattomuuden. Voiko oikeusvaltion ideaalia enää pahemmin loukata!
Trumpin ajautuminen Venäjän syliin onkin nähtävä hänen mieltymyksenään vähintäänkin yksinvaltaiseen. Sellaiselle ajattelulle hän saa tukea Venäjältä, Kiinasta, Pohjois-Koreasta ja Saudi Arabiasta. Ei Euroopasta.
Suomenkin on syytä pitää silmällä, mitä Suomen ulkoisen turvallisuutemme ankkurin USA:n sisällä tapahtuu. Historia todistaa, että totalitarismi alkaa sillä, että sitä tavoitteleva kykenee heittämään tehtävistään ulos sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden johdon ja oikeuslaitoksen, ja korvaamaan ne omillaan. USA taitaa olla tällä tiellä.
Kun aikaisemmin presidentin vaihdos on merkinnyt siviilihallinnon johtohenkilöiden vaihtumista, Trump on tehnyt samaa nyt turvasektoreilla. Laajalti ylintä johtoa myöten. Ensin TV-uutisankkurista Pete Hegsethistä tuli puolustuminsteri, sitten Trump erotti maan sotavoimien yhteisen esikuntapäällikön C. Q. Brownin ja asetti oman miehen tilalle.
FBI:n pomoksi Trump nosti salaliittoteoreetikon Kash Patelin ja apulaispomoksi prodcasteri ja uutistoimittaja Dan Bonginon, molemmat FBI:n vastustajina tunnetuiksi tulleita.
Tuomioistuinlaitoksessa on sama meno. Uusin uutinen koskee vapaan tiedonvälityksen loukkauksia. Valkoinen talo aikoo vastedes valita toimittajat, ketkä pääsevät tärkeisiin tiedotustilaisuuksiin.
Koko maailman kannalta iso kysymys on, mihin USA:n sisäinen kehitys kulkee!