Sota haastaa EU:n talouden jälleen kerran
Putinin brutaali sota itsenäistä, suvereenia Ukrainaa vastaan jatkuu surullisin seurauksin. EU, USA ja monet muut kumppanit tekevät nyt kaiken voitavan auttaakseen Ukrainaa sekä taloudellisesti että sotilaallisesti.
Kaikkien tuntemalla tavalla, sotimaan emme kuitenkaan voi mennä. Siitä seuraisi maailmansota.
Euroopan parlamentissa sodan seurauksena syntyviin vaikeuksiin haetaan yhteisiä ja mahdollisimman yksituumaisia ratkaisuja.
Historian kovimmat pakotteet on jo otettu käyttöön. Ne vaikuttavan todella kovasti Venäjään.
Kaikkia esimerkiksi Euroopan parlamentissa esittämiämme sanktioita EU-johtajat eivät ainakaan vielä ole suostuneet ottamaan käyttöön.
Erityisesti vaatimukseemme kaiken energian tuonnin tyystin lopettamisesta Venäjältä, kaikki EU-maat eivät ole vielä suostuneet.
Jo hyväksytyt sanktiot iskevät toki takaisin myös niiden asettajiin. Euroopan parlamentti etsii parhaillaan keinoja, miten yhteisin toimenpitein helpotetaan pahimpaan pulaan joutuneita. Olennaista on, että siihen tarvitaan rahaa.
Sodan vaikutukset myös ruoan riittävyyteen ja hintaan ovat dramaattisia. Myös tähän haetaan yhteisiä ratkaisuja. Suomea kiinnostanee kesantomaiden viljelymahdollisuus ja valtiontukisäädösten helpottaminen tuen myöntämisessä korkeista kustannuksista kärsiville viljelijöille.
Vaikka pakolaiskysymyksen taakka on tähän saakka ollut muutamilla Ukrainaa lähinnä olevilla mailla, pakolaistulva koskee kaikkia, myös meitä. Yhteiset pelisäännöt asian hyvin hoitamiseksi ovat vielä työn alla.
Kun Venäjän tuontipuu loppuu, on välttämätöntä sallia kotimaisten hakkuiden kasvattaminen.
On erittäin hyvä, että Suomi on ollut valmis kantamaan reilusti oman vastuunsa.
Näistä ja monista muista sodan aiheuttamista toimista johtuen EU:ssa kaavaillaan uutta suurta rahoituspakettia.
Onko se uusi elvytysrahaston tapainen, vai voitaisiinko varat kerätä niistä sadoista miljardeista sitomattomista määrärahoista, joita ei ole vielä lopullisesti sidottu muihin tarpeisiin.
Olen ehdottomasti jälkimmäisellä kannalla. Ei uusia elvytyspaketteja, vaan olemassa olevien EU-varojen uudelleen kohdentaminen.
Välttämätöntä on nyt myös kääntää EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan linjaa.
Tinkimättä tavoitteista, vireillä olevat rajoitteet esimerkiksi puupohjaisten raaka-aineiden käytön rajoittamiseksi tulisi heittää romukoppaan.
Kun Venäjän tuontipuu loppuu, on välttämätöntä sallia kotimaisten hakkuiden kasvattaminen.