Sakatin hanke on suuri Suomelle ja Euroopalle
EU:ssa viime vaalikaudella valmistunut asetus, The Critical Raw Materials Act (CRM), tunnistaa 34 raaka-ainetta Euroopan kannalta kriittisiksi. Näissä riippuvuutemme muusta maailmasta, useimmiten Kiinasta, on 70 %. Kriittisistä raaka-aineista 16 nimettiin laissa strategisiksi kriittisiksi. EU:n omavaraisuus on näissä vain 0–10 % kuluttamastamme.
Nämä kaikki ovat tärkeitä strategisilla aloilla digi-, viestintä- ja energiateknologiassa, puolustusteollisuudessa tai monien uusien teollisuuden materiaalien ja metalliseosten valmistamisessa. CRM asettaa nyt näiden raaka-aineiden oman eurooppalaisen tuotannon monella tavalla etusijalle.
Tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä EU tuottaisi kuluttamastaan 10 % ja hankkisi ystävällismielisiltä mailta 20 % ja lisäisi kierrättäisi maksimaalisesti kaiken mahdollisen.
Osaltaan tähän perustuu EU:n komission asettuminen puoltamaan nyt Anglo American kaivoshanketta Sakatissa, Sodankylän pohjoispuolella. Kaivostoimintahan on tarkoitus toteuttaa Natura-alueen alla syvällä 500–1000 metriä maanpinnan alapuolella.
Kuparia, nikkeliä, palladiumia, kultaa ja kobolttia sisältävä hanke on lajissaan Euroopan suurimpia. Yhtiö on tehnyt työtä vuodesta 2004 lähtien ja nyt lupa vihdoin häämöttää. Tärkeää on nyt, että hanke rakennetaan alusta lähtien ympäristökestäväksi.
Euroopan oman tuotannon lisääminen ei ole tärkeää vain strategisesti maailman kulkiessa yhä epävarmempaan suuntaan. Se on tärkeää myös moraalisesti ja eettisesti.
Ei voida enää sanoa, että haluamme litteitä näyttöjä, sähköautoja tai muitakaan hienoja digitalisaatioon tukeutuvia tuotteita, mutta tuottakoon niihin tarvittavat raaka-aineet maailman köyhät maat Kiinan komennossa. Meidän on kannettava yhä suurempi vastuu kuluttamastamme.