Hallituksen tulisi olla hereillä, sillä Suomi kiinnostaa nyt investoijia
Euroopan komission julkistaman raportin mukaan fossiilisen energian tuki oli viime vuonna Euroopan unionin jäsenmaissa yhteensä 122 miljardia euroa. Tämä on vastoin kaikkia mahdollisia EU:n omia päätöksiä. Lukema ylittää roimasti uusiutuvaan energiaan EU:ssa käytetyn julkisen tuen.
Valtavaa fossiilisen tuen määrää selitetään Venäjän sodan aiheuttamalla energiakriisillä ja sen aiheuttamalla tuen tarpeella lähes kaikissa jäsenmaissa. Osasyy asiaan on EU:n komission sallimat valtiontukipoikkeukset. Jäsenmaat ovat voineet käyttää valtavan määrän tukea päästöjä aiheuttavaan energiaan samalla, kun EU yrittää edistää uusituvan käyttöä.
Tänä vuonna fossiilisen energian tuen määrän arvioidaan asettuvan vuosikymmenen vaihteen tienoille eli noin 50–60 miljardin euron vuositasolle. Tämäkin on kohtuutonta. Nämäkin miljardit ovat pois uusiutuvien energiavaihtoehtojen kehittämisestä ja investoinneista. EU:n tie tässä asiassa ei saa olla Suomen tie.
Suomelle suurien EU-maiden tuki fossiiliselle energialle antaa kilpailuedun. Meillä sähkö on jo tänään käytännössä päästötöntä. Jatkossa, kiitos tuulivoiman, päästötöntä sähköä tulee olemaan yli nykyisen kulutuksen.
Suomi on periaatteessa päästöttömän sähkönsä ansiosta suuren kiinnostuksen kohde energiaintensiivisille teollisuushankkeille. Tällaisia investointeja ei tehdä enää EU:ssa päästöjä aiheuttavan energian varaan. EU:n uusi päästökauppajärjestelmä tulee rokottamaan vuosi vuodelta entistä enemmän niitä, jotka saastuttavat.
Suomen hallituksen tulisi olla nyt hereillä. Suomi kiinnostaa investoreita. Täällä käydään ja mahdollisuuksiin tutustutaan. Valitettavan harvoin investoinnit kuitenkaan rantautuvat Suomeen.
Suomi ei voi lupailla suurten EU-maiden tapaan suuria valtiontukia investoijille. Suomen mahdollisuudet ovat edullisessa, päästöttömässä sähkössä ja osaamisessa.
Lupien käsittelybyrokratiaa on tehtävä joustavammaksi. Valtion rahoitusinstrumenttien on uudistuttava vahvempaan riskinkantoon. Valtion on tuettava yrityksiä myös runsaasti tarjolla olevan EU-rahan hakemisessa ja saamisessa vihreän ja digitaalisen siirtymän hankkeisiin.
Suurista investoinnesta tehtävien päätösten aikaikkuna ei välttämättä ole auki kovin monta vuotta. Suomessa hallitus on vastuussa siitä, että meille luodut vetovoimatekijät tulevat näkymään myös runsaina investointeina Suomeen.