Matti Kuittinen:

Suomen paras perhepuolue

Blogi

Ajoittain tämä aika tuntuu yhdeltä isolta keskittymishäiriöltä.

Ihmisille tarjotaan paljon kaikkea kaiken aikaa ja monet kuormittavat tajuntansa ärsykkeiden tulvaan. Lyhytjänteisyys kasvaa ja pitkäjänteisyys on alati uhattuna.

Politiikassa viestinnän rooli on korostunut 2000-luvulla. Eilisen uutinen tuntuu tänään vanhalta.

Somen päivitykset on syytä tehdä heti ja mielellään liikkuvaa kuvaa ja puhetta käyttäen. Visuaalisuus ja mielikuvat tuntuvat ajoittain olevan jopa liian keskeisessä roolissa.

2020-luvulla politiikassa on eduksi olla taitava viestijä, somettaja ja kuvittaja. Ajoittain tuo pinnan kuorrute korostuu jopa kovan asiaytimen ja poliittisten tekojen kustannuksella.

Pinnan kuorrute korostuu jopa kovan asiaytimen ja poliittisten tekojen kustannuksella.

Toisaalta tuo politiikan nopeatahtisuus, vaihtuvine uutisineen ja väittelyineen on hybris.

Olemme tottuneet seuraamaan kuukausittain vaihtuvia mielipidemittauksia. Mitä jos katsomme mielipidemittauksia toisin?

Keskusta aloittaa nyt Annika Saarikon johdolla valmistautumisen vuonna 2023 käytäviin eduskuntavaaleihin, mutta miten puolueiden kannatus olikaan vuoden 2003 eduskuntavaaleissa?

Keskusta oli vuoden 2003 vaaleissa suosituin puolue 24,7 prosentin kannatuksella. Tuolloin vihreiden kannatus oli 8 ja perussuomalaisten kannatus oli 1,6 prosenttiyksikköä. Vihreät ja eritoten perussuomalaiset ovat suurimmat 2000-luvun kannatuksen kasvattajat. Mitä yhteistä näillä kahdella puolueella on?

Molemmat puolueet ovat hanakoita viestimään ja viestit ovat usein selkeän ytimekkäitä. Sekä perussuomalaisilla että vihreillä on yksi asia minkä ympärille politiikan teko pitkälti rakentuu.

Ehkä se tärkein havainto on kuitenkin se, että kahden puolueen ydinsanomaa ei ole juuri muutettu kuluneiden vuosien aikana. Kaikille suomalaisille on käynyt selväksi mitä nämä kaksi puoluetta ajaa on kyse sitten eurovaaleista tai kuntavaaleista.

Ehkä tämä nopeatempoinen aika peittää informaatiotulvansa alleen salakavalasti oleellisen havainnon mielikuvien luonteesta – niiden synnyttäminen on lopulta hidastempoinen prosessi, jossa pitkäjänteisyys ja määrätietoisuus ovat eduksi.

Tämä kirjoitus on laadittu ajan oloon ihan väärin, sillä kirjoituksen tärkein asia tulee lopuksi: Mielestäni keskustan tulee yli vaalikausia kestävällä pitkäjänteisellä työllä pyrkiä olemaan selkeästi Suomen paras perhepuolue.

Tuolla teemalla on vahva ja positiivinen tulevaisuuslataus. Teeman merkitys on erittäin tärkeä.

Syntyvyyden pienentymisestä on kehittymässä valtavan suuri tulevaisuushaaste kunnille, maakunnille, maan sisäiselle aluekehitykselle ja myös koko Suomelle.

Matti Kuittinen Matti Kuittinen on YTM ja keskustan Karjalan piirin toiminnanjohtaja.