Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: Turvallinen ruoka ei ole itsestäänselvyys – Suomi on omassa luokassaan

Ruoantuotanto

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä huomauttaa, että maatalouden kannattavuuden kannalta on kaksi tekijää ylitse muiden.

– Markkinoilta saatava hinta, jonka tulisi vastata tuotantostandardejamme sekä elintarvikeketjun sisäinen tulonjako. Jälkimmäiseen tulemme puuttumaan lainsäädännöllisin keinoin, ministeri Leppä vakuuttaa.

Leppä huomauttaa, että korkeat standardit eivät ole siirtyneet ruoan hintoihin ja tältä osin suomalainen kuluttaja on etuoikeutetussa asemassa.

Hän muistuttaa, että ruuan halpuutuksen maksaa aina joku ja että monissa maissa kulujen karsinta tapahtuu eläinten hyvinvoinnin kustannuksella.

– Suomessa maatalouden kannattavuus on heikko. EU:n ja kansallisen politiikan pitää pyrkiä pitkäjänteiseen ratkaisukeskeisyyteen ja luoda tulevaisuuden uskoa. Tämä ala ratkaisee biotalouden avulla asioita eikä ole ongelma, Leppä toteaa.

Suomessa koko ruokaketju on Lepän mukaan sitoutunut noudattamaan hyvin korkeita hygieniastandardeja ja vastuullisia tuotantotapoja, joita myös valvotaan tehokkaasti. Tätä tavoitetta tukee korkealuokkainen tutkimus ja uusin teknologia.

Leppä toteaa, että Suomessa antibiootteja käytetään vain sairaudenhoitoon, ei sen ehkäisyyn. Hän muistuttaa, ettei Suomalaisessa tuotannossa käytetä hormoneja ja se on salmonellavapaata.

Lepän mukaan suomalainen ruoka on turvallista ja lautaselle päätyneen ruuan alkuperä voidaan jäljittää aina pellolle saakka.

– Kotimaisen ruuan turvallisuutta voi helposti pitää itsestäänselvyytenä, mutta tosiasiassa se on pitkäjänteisen työn tulosta ja vaatii kaikilta tuotantoketjun osapuolista jatkuvia panostuksia, maa- ja metsätalousministeri muistuttaa.

Huolimattomuudet ruokaketjussa, kuten riittämätön hygienia tai katkokset kylmäketjussa voivat aiheuttaa ruuan pilaantumisen.

Leppä toteaa, että globaalisti miljoonat ihmiset sairastuvat huonolaatuisesta ruuasta myös riittämättömän hygienian tai ruokaturvallisuuden laiminlyönnin takia.

Maa- ja metsätalousministerin mukaan monissa maissa torjunta-aineita, antibiootteja ja hormoneja käytetään myös kompensoimaan huonoja tuotanto-oloja.

– Suomessa tuotantoeläinten olot ovat maailman huippua. Siksi ihmettelen väitettä, jonka mukaan Suomessa eläinten olot olisivat huonot. Kysyn, missä maassa ne ovat paremmat? Leppä pohtii.