Kinnunen: Etätyömatkailusta vetovoimaa Suomen kasvuun

Etätyö

Keskustan kansanedustaja Mikko Kinnunen peräänkuuluttaa talouteen uusia tuulia ja erityisesti elinkeinorakenteen monipuolistamista. 

– Suomen talouden kasvu on ollut monesta syystä vaisua viime aikoina. Onko maakuntien potentiaalia vielä hyödynnetty, Kinnunen kysyy. 

Hän huomauttaa, ettei Suomen kasvupotentiaalissa ole kyse vain teollisuudesta, vaan käyttöön on otettava koko Suomen voimavarat.

– Esimerkiksi matkailu, elämykset ja luova talous ovat kokonaisuus, jossa tarvitaan kehitystyötä sekä rohkeita yrittäjiä, Kinnunen sanoo.

Hän odottaa EU:n elpymispaketilta ja Suomen kestävän kasvun ohjelmalta paljon. Valokuituyhteyden rakentaminen maaseudulle ja taajamiin avaa aivan uusia ja yllättäviäkin mahdollisuuksia maakunnille. Kinnunen nostaa esille uutena mahdollisuutena etätyömatkailun.

–Suomella on uniikki mahdollisuus tarjota tukkoisten ja meluisien miljoonakaupunkien osaajille turvallinen ja toimiva työympäristö keskellä puhdasta suomalaista luontoa ja lähiruokaa. Rauhallinen henkisiä voimavaroja tukeva ympäristö tarjoaa erityisen mahdollisuuden keskittyä vaikkapa haastavaan asiantuntijatyöhön. Enää ei tarvitsisi odotella lomaa, jotta voi lähteä palautumaan luonnon helmaan.

Kinnusen mukaan korona-ajan jälkeen emme palaa entiseen. Kriisi tulee muuttamaan pysyvästi ihmisten tapoja tehdä työtä, opiskella ja olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Meillä Suomessa sekä maailmalla on jo merkkejä siitä, että päätteen ääressä tehtävä työ ja opiskelu alkavat irrota paikasta.

– Meidän täytyy oppia joustavasti yhdistämään kaupunkielämisen ja upean luontomme mahdollisuudet ja tuotteistaa siitä kansainvälinen kilpailuetu. On tärkeä houkutella Suomeen kansainvälisiä huippuosaajia. Heistä on tällä hetkellä pulaa monella alalla eri puolilla Suomea. Osaajapula on suurin este yritysten kasvulle. Totta kai tilannetta ratkotaan myös koulutuksen keinoin, Kinnunen muistuttaa.

Hän korostaa, että asiakkaiden tarpeet antavat suunnan kehitykselle. Maailmalla tulee olemaan todennäköisesti paljon kysyntää ympäristöystävällisistä palveluista, tuotteista ja osaamisesta. Tämä on Kinnusen mukaan Suomelle suuri mahdollisuus. Se on osa monipaikkaisuutta eli monessa paikassa asumista ja työn tekemistä.

– Tartutaan tuumasta toimeen, sillä koronan muuttaman maailman perustukset luodaan nyt, Kinnunen sanoo.