Kina sairaaloista ja sote-alueesta huolestuttaa keskustan Itä-Savon piiriä

Keskusta

Kiista siitä, mihin suuntaan Savonlinnan seutu jatkossa katsoo, on riski keskustan kannatukselle, arvioitiin torstaina Sulkavalla pidetyssä keskustan Itä-Savon piirin vuosikokouksessa.

Keskustelu on maakunnan sisällä ollut repivää, ja tulevaan ratkaisuun pettyneitä on varmasti joka tapauksessa.

Kädenvääntö Savonlinnan sairaalapalveluiden tasosta ja hanke Itä- ja Pohjois-Savon lyöttäytymisestä yhteen ovat sekoittaneet myös keskustan sisäistä yhtenäisyyttä.

Enonkosken paikallisyhdistys toimitti piirikokoukselle ja puoluehallitukselle kannanoton, jossa se ihmettelee keskustan kärkinimien asettumista Pohjois-Savon vaihtoehtoa vastaan.

– Meidän on keskustalaisina vaikea ymmärtää, että alueiden ja kuntien puolue tällä tavoin ylenkatsoo alueellista ja paikallista tahdon ilmaisua, Enonkosken keskusta huomauttaa.

Sote-alueen suurentaminen merkitsisi kansanedustaja Hanna Kososen mielestä keskittämistä ja keskustan kannattaman kahdeksantoista maakunnan mallin nakertamista.

Peräkkäisinä päivinä kokoontuneet Etelä- ja Itä-Savon piirit tekivät tilanteen takia torstaina yhteisen julkilausuman. Viesti on diplomaattinen ja yksinkertainen:

– Maakunnassa tulee olla kaksi päivystyssairaalaa myös jatkossa.

Kokoukseen eduskuntaryhmän terveiset tuonut ryhmänjohtaja Antti Kurvinen rauhoitteli maakunnan keskustalaisia ja korosti, että mikä päätös Mikkelin ja Savonlinnan erikoissairaanhoidosta tehdäänkin, tärkeintä on, että se syntyy paikallisesti.

– Paras ratkaisu olisi, että sairaalat pystyisivät sopimaan tehtävienjaosta. Ei ole hyvä tilanne, että maakunnat asetetaan toisiaan vastaan.

Kuka muu koko Suomesta pitää huolta kuin keskusta, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kysyi ja innosti itäsavolaisia luottamaan puolueen tarpeellisuuteen.

Pontevan innostuspuheen pitänyt maa-ja metsätalousministeri Jari Leppä painotti, että keskustan on huolehdittava siitä, että maakunnat ovat vahvoja. Jakamalla Etelä-Savoa heikennetään sitä.

– Yhteinen ja yhtenäinen Etelä-Savo takaa, että meillä on voimaa.

Itä-Savon piirin oma kansanedustaja Hanna Kosonen muistutti, että sairaalakiistassa on kyse vain muutaman sadan leikkausoperaation työnjaosta Mikkelin ja Savonlinnan välillä.

Sen sijaan sote-alueen vaihdos merkitsee totaalista muutosta: uusiksi menevät vaalipiirit, maakuntaliitot ja elyt, Antti Kurvinen huomautti.

EteläSavon maakunta on menettänyt jo opiskelupaikkoja. Rantasalmelainen Jari Rautiainen kertoi kuvaavan esimerkin, mitä se tarkoittaa.

– Tytär keskusteli kavereidensa kanssa ja kaikki he sanoivat, että jos opiskelupaikka löytyy muualta, sitten jäädään sinne. Jos täällä ei ole nuorille juttuja, he lähtevät pois.

Kuntavaalien ehdokashankinta on Itä-Savon piirissä käynnistymässä uudelleen. Kevään poikkeusolot keskeyttivät sekä jäsenkeräyksen että vaaleihin valmistautumisen kokonaan. Nyt ehdokkaita tarvitaan kiireesti.

Itä-Savon piirikokous valitsi ehdokkaikseen keskustan puoluevaltuustoon Anne Herttuaisen ja Tuukka Suomalaisen. Varaehdokkaiksi valittiin Iida Hämäläinen ja Hannu Karvinen.