Keskustapiiri: Toisen asteen koulutukseen voitava osallistua kotipaikkakunnalta

Koulutus

Varsinais-Suomen keskusta vaatii jokaiselle nuorelle mahdollisuutta osallistua toisen asteen koulutukseen ilman, että se edellyttää muuttoa pois omalta kotipaikkakunnalta.

Piiri katsoo, ettei ole kohtuullista, jos 16-vuotiaalla ei olisi mahdollisuutta osallistua ammatti- tai lukiokoulutukseen muuttamatta omilleen.

Varsinaissuomalaiset huomauttavat, ettei varhainen itsenäistyminen sovi kaikille.

Piiristä on selvää, ettei kaikkia mahdollisia ammatillisia koulutusvaihtoehtoja voi olla tarjolla jokaisessa kunnassa. Keskustalaisten mukaan yleisimpien vaihtoehtojen tulisi kuitenkin löytyä vähintään jokaiselta seutukunnalta.  

– Ei voi olla niin, että säädetään oppivelvollisuus jokaiselle nuorelle, mutta ei huolehdita todellisista mahdollisuuksista kouluttautua. Jotta jokaiselle nuorelle löytyisi sopiva väylä oppivelvollisuuden saavuttamiseksi, pitää huolehtia monipuolisesta ja alueellisesti kattavasta koulutustarjonnasta, Varsinais-Suomen Keskustan varapuheenjohtaja Julia Koskinen linjaa tiedotteessa.

Piiri kannustaa hyödyntämään etäopetusmahdollisuudet erityisesti lukiokoulutuksen puolella.

Sen näkee, että pienessäkin lukiossa voi olla monipuolinen kurssitarjonta, jos osan esimerkiksi kieliopinnoista voisi toteuttaa etänä vaikka toiselta puolelta Suomea.

– Oppivelvollisuuden pidentäminen vaatii kattavampia oppisopimuskoulutusmahdollisuuksia. Kaikille nuorille teoriapainotteinen opiskelu ei välttämättä sovi, eikä ilman opiskelumotivaatiota olevan nuoren pakottaminen koulun penkille hyödytä ketään. Tällöin oppisopimuskoulutus voisi olla paras vaihtoehto ammatillisen osaamisen saavuttamiseen, Koskinen pohtii.