Varsinais-Suomen piirikokousväelle puhuneet keskustan puheenjohtajaehdokkaat eivät luvanneet hokkuspokkustemppuja, vaan sinnikästä työtä, suuntaa ja sydäntä

Puheenjohtajakisan villi kortti Ilkka Tiainen on keksinyt tulkintansa sanonnalle ”kepu pettää aina”
Keskusta

Varsinais-Suomen Keskustan piirikokoukseen ei syntynyt puheenjohtajapaneelia, sillä päätoimittaja Ilkka Tiaista lukuunottamatta ehdokkaat olivat estyneitä pääsemään paikalle.

Petri Honkonen, Katri Kulmuni ja Annika Saarikko kertoivat piirikokousväelle tavoitteistaan videoiden välityksellä.

– Keskustaa tarvitaan enemmän kuin koskaan, keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen sanoi.

Hän pysytteli kotioloissa flunssansa vuoksi.

Honkosella on selvä missio keskustalle – suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen maan talouden kohentamisella.

Tarvitaan suomalaisten vaurastumista, lisää yrityksiä ja työpaikkoja, investointeja ja innovaatioita, Honkonen luetteli.

– Keskustan suurin tehtävä on johtaa tätä pelastusoperaatiota. Kun tämä tavoite kerrotaan selvästi kansalaisille ja ajetaan maan hallituksessa läpi, uskon, että keskustan kannatuskin nousee.

– Hokkuspokkuskonsteilla se ei nouse, vaan sillä, että tartutaan toimeen ja tehdään se aatteellisesti ja keskustalaisesti.

Honkonen sanoo kutsuvansa keskustalaisia tähän työhön joka tapauksessa.

– Mutta jos tulen valituksi keskustan puheenjohtajaksi, niin tartun sen työn johtamiseen.

Keskustan istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi hakevansa jatkokautta, koska sekä hänen että kaikkien keskustalaisten työ on vielä kesken.

– Ensi keväänä käydään kuntavaalit, joissa keskustan täytyy vihoviimein päästä useiden tappiollisten vaalien jälkeen voitokkaalle tielle.

Kulmuni sanoo johtamansa keskustan linjan rakentuvan alueelliselle tasa-arvolle, kestävälle luonnonvarojen käytölle, sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle ja edistykselle.

– Aina täytyy mennä eteenpäin, keskustan täytyy tehdä kaikista edistyksellisimpiä uudistuksia, koskevatpa ne sitten perhevapaiden jakamista vapaasti siten, että isä ja äiti voivat käyttää niitä tasa-arvoisesti, tai sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta, joka vihoviimein täytyy saada maaliin.

– Kaikkien uudistusten täytyy viedä tätä maata eteenpäin ja lisätä sosiaalista oikeudenmukaisuutta, Kulmuni sanoi.

Hän totesi, että ellei keskusta aja näitä asioita omalla kirkkaalla, vahvalla linjallaan, on vaara, että Suomi jakaantuu.

– Sitä en voi hyväksyä, sitä vastaan taistelen, ja jokaisen keskustalaisen ihmisen puolesta. Teen työtä tämän maan parhaaksi, sitä mandaattia haen teiltä jälleen kerran, koska meillä riittää vielä kovasti työtä tuleville vuosille. Mutta ensi kevään kuntavaalit ovat kaikista tärkeimmät, ja niissä täytyy pärjätä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko osallistui koronatilanteeseen liittyviin hallituksen neuvotteluihin kotipiirinsä kokouksen aikaan.

Videotervehdyksessään Saarikko sanoi, että hänen johtamansa keskusta olisi suomalaisten perheiden ja kotien luottopuolue, suomalaisten maakuntien luottopuolue ja ahkerien, työtätekevien suomalaisten luottopuolue, oli ihminen sitten yrittäjä, maanviljelijä tai palkansaaja.

– Ei keskustan ydinviesteissä mitään vikaa ole. Juuri se innosti tavoittelemaan puheenjohtajan tehtävää, että tässä vaikeassa korona-ajassa on pinnan alla väreilemässä isoja arvomuutoksia, Saarikko totesi.

Hän muistutti, kuinka tutkimusten valossa on jo pystytty osoittamaan, että muuttoliikkeen suunnassa näkyy kääntymistä, ja pinnalla ovat myös omavaraisuus, suhde luontoon sekä vastuu lähimmästä ja itsestä.

– Täysin keskustan pitkän linjan periaatteen ydinjuttuja, ne ovat nyt teemoja joita jokainen suomalainen miettii.

Saarikko katsoo, että Suomessa on jatkossakin tarvetta sillanrakentajapuolueelle, jonka hän haluaa jatkossakin olevan Suomen Keskusta.

Hän mainitsi myös neljä asiaa, jotka hän haluaa keskustalle antaa.

– Myönteisyyttä, valoisuutta, suuntaa ja sydäntä.

Puheenjohtajakisan villiksi kortiksi ilmoittautunut päätoimittaja Ilkka Tiainen pääsi puhumaan piirikokousväelle paikan päällä.

– Keskusta on kulttuurin ja sivistyksen puolue, keskusta on tärkein puolue suomalaisessa puoluekentässä ja koko Suomen historiassa. Jos ottaisi keskustan pois, olisi hyvin erinäköinen Suomi, hän totesi.

Tiaisella oli myös oma tulkintansa kuuluisalle ”kepu pettää aina” -lauseelle.

– Sen voi kääntää niin, että me ollaan se puolue, jolla on rohkeus ottaa vasemmalta, jos siellä on hyvä idea, ja oikealta, jos siellä on hyvä idea.

Tiainen sanoi, ettei hän usko siihen, että keskustalla voisi olla huono itsetunto. Hän ei usko, että se on mahdollista.

– Keskusta on tehnyt niin ison työn maan rakentamiseksi.

Kommentit (1)

  • Lukija4

    Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on valittava jatkokaudelle jämerän aatteellisena ja oikeudenmukaisena sekä kielitaitoisena ja kansaivälisenä osaajana. Kuitenkin alueet, tasa-arvo ja ihmisten perustarpeet eri puolilla Suomea ovat hänen sydäntä lähellä.

    Puolueen kokonaisuuden kannalta valinta on paras mahdollinen, koska hän on päättänyt mahdollisen puheenjohtajuuden jatkuessa keskittyä kiertämään paljon maakunnissa ennen kuntavaaleja. Antaen näin omalla näkyvyydellään myös näkyvyyttä paikallisille vaaliorganisaatioiden toiminnoille ja tukee erikoisesti kuntavaalien ehdokkaiden nimeämiseen liittyvää työtä.

    Luonnollisesti puheenjohtaja on paljon myös hallituspuolueiden välisissä neuvotteluissa ja muissa tärkeissä tehtävissä.

    Hallituksessa keskustalla on erittäin kokeneet ja hyvät ministerit, kokemusta lisää vielä elokuun alusta mukaan tullut Annika Saarikko. Puolueen puheenjohtaja ja ministeriryhmä, siinä on sellainen ”nyrkki” keskustalla – että tulosta tulee.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen