Keskustan Lapin piiri: Marin ei voi vetäytyä vaikeista päätöksistä ja esiintyä tämän jälkeen mediassa irtopisteitä keräillen kuin paraskin Robin Hood

Keskusta

Keskustan Lapin piiri kertoo kannanotossaan, että keskusta lähti nykyiseen hallitukseen velvollisuuden tunnosta kantamaan vastuuta ja rakentamaan parempaa Suomea. Edellisen vaalikauden aikainen vastuu Suomen kuntoon panemisesta painoi keskustaa ja tämä näkyi myös vaalituloksessa.

– Hallitusneuvottelutilanne ei ollut helppo, vaikka keskusta sai puolueena hyvin Suomelle tärkeitä tavoitteita läpi hallitusohjelmaan. Silti moni keskustalainen odotti vaalitappion jälkeen, että puolue siirtyy oppositioon. Kukaan tuskin ajatteli, että hallitustaipaleesta olisi tulossa helppo, mutta toisaalta kukaan ei osannut aavistaa koronakriisiä etukäteen, kirjoittaa Lapin piirin piirihallituksen puheenjohtaja Petteri Salmijärvi piirin yhteisessä kannanotossaan.

Lapin piirin mukaan enemmistö länsimaista, Suomi muiden joukossa, kuitenkin selvisi laajojen varotoimien ja mittavan taloudellisen elvytyksen myötä suhteellisen vähillä vaurioilla. Toisaalta tämä tarkoitti valtion velkataakan voimakasta kasvamista.

– Keskusta on joutunut hallituksessa myös pienempien mutta silti vaikeiden asioiden eteen, esimerkkinä energiankäyttöön liittyvät verolinjaukset.

Kannanotossa todetaan, että demokratiassa joudutaan usein tekemään epämieluisia ratkaisuja kokonaisetua ajateltaessa. Keskusta on sitoutunut hallitusvastuussa menokehysajatteluun ja odottaa sitä myös muilta hallituspuolueilta – eritoten keskusta odottaa sitä päähallituspuolue SDP:ltä.

– Ministeri Antti Kurvinen on toiminut suoraselkäisesti ja toteuttanut yhdessä sovittua politiikkaa. Myös pääministeri Sanna Marinin on kannettava vastuu hallituksensa työkyvystä ja uskottavuudesta. Marinin on ymmärrettävä, ettei hän enää voi jatkaa maan asioiden hoitamista SDP:n puheenjohtajan roolissa unohtaen samaan aikaan pääministerin tehtävän tuoman vastuun ja velvoitteet.

Keskustan Lapin piirin mukaan historiassa punamultayhteistyö on perustunut sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja taloudellisen vastuunkantamisen tasapainolle.

– Pääministerinä Marin ei voi vetäytyä vaikeista päätöksistä ja esiintyä tämän jälkeen mediassa irtopisteitä keräillen kuin paraskin Robin Hood. Marinin on lopultakin aika riisua punavihreät lasit silmiltään ja ymmärtää, että sähkö ei tule töpselistä, maito kaupasta tai raha seinästä repimällä. Tämä on minimiehto hallitusyhteistyön jatkumiselle.