Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila: Uuden päihdestrategian tulee olla inhimillinen

Päihteet

Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila paheksuu sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) lausuntoa kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopumisesta.

Mattila ihmettelee, miten ministeri unohtaa asemansa poliisiasioiden vastuuministerinä, vaikka olisi johdonmukaisempaa kuunnella poliisien yksituumaisen kielteistä kantaa kannabiksen käytön vapaampaan suhtautumiseen.

– Myös muut huumeiden haittavaikutusten kanssa tekemisissä olevat viranomaistahot yhtyvät kielteiseen linjaan, Mattila huomauttaa kannanotossaan.

Mattila muistuttaa, että ministerin lausunto jää tyhjäksi ja ilman kantavuutta, sillä yhteisessä hallitusohjelmassa ei ole sovittu tavoitteeksi liberaalia huumepolitiikkaa.

– Suomi on harvoja maailman maita, joissa on käytössä yhtäältä rajoittava, mutta myös huumehaittojen hoitoa edellyttävä lainsäädäntö. Kansallinen päihdestrategia on kuitenkin vuodelta 1997 ja kaipaa kovasti päivittämistä.

Mattila pitää ensiarvoisen tärkeänä, että sinne kirjataan vahvasti tarve tehokkaalle yhteistyölle viranomaisten ja koulujen ennaltaehkäisevässä työssä.

– Myös päihteiden käyttäjien hoitoon pääsy ja ihmisarvoinen kohtelu tulee olla selkeästi kirjattuna sinne. Hoidon saavutettavuus pitää olla alueellisesti tasavertainen.

Mattila huomauttaa, että tähän saakka päihteiden käyttäjien omaiset ovat usein saaneet selvitä omin neuvoin, vaikka päihteet vahingoittavat koko perhettä ja käyttäjän lähiyhteisö myös usein ajautuu kriisin. Uudessa strategiassa täytyy heidän asemansa apuun oikeutettuina tahoina olla myös huomioitu.

– Perheiden tukeminen on parasta ennalta ehkäisevää päihdetyötä. Kun vanhemmat voivat hyvin ja jaksavat huoltajan arvokkaassa tehtävässään, voivat heidän lapsensakin hyvin. Myös hyvät harrastukset ja hyvät kaverisuhteet vahvistavat kasvavan nuoren omanarvontuntoa, jolloin päihteiden käytölle ei ole sijaa, uskoo Mattila.