Keskustan Karstulan paikallisyhdistys vetoaa hallitukseen: Valtion taattava asuntojen korjauslainat

Keskusta

Keskustan Karstulan paikallisyhdistyksen mielestä valtion on tuettava asuntojen korjauslainojen vakuuksia silloin kun pankkien arvottamat asuntojen vakuudet eivät riitä.

Yhdistyksen mukaan asuntojen vakuusarvot maaseudun haja-asutusalueilla ja taajamissa ovat pudonneet niin, että ne eivät enää kelpaa pankeille lainojen vakuudeksi.

– Karstulan keskustassa sijaistevassa kahdeksantoista asunnon rivitalossa päätettiin vaihtaa terassien kaksilevyiset ovet käytännöllisempiin yksilevyisiin. Lasku oli 15 000 euroa. Remonttiin ei saatu lainatarjousta suurilta pankeilta, Karstulan keskusta selventää tiedotteessaan.

Paikallisyhdistyksestä on käsittämättömän väärin, että taloyhtiön yli puolet eläkeikäisistä asukkaista joutuisivat jättämään tämän noin 900 € maksavan remontin tekemättä vakuusarvojen puuttumisen vuoksi.

– Asumistuki ei näköjään koske maaseudulla asuvia. Esimerkiksi Helsingissä maksetaan asumistukia ”suoraan” asukkaille joka vuosi satoja miljoonia. Kyseisen karstulalaisen taloyhtiön tarvitsema laina tullaan taatusti maksamaan viimeistä senttiä myöten ajallaan. Laina-aikakin on korkeintaan viisi vuotta.

Yhdistyksestä kerrotaan, että asuntojen vakuusarvot ovat romahtaneet Suomessa kaikkialla paitsi ”muutamissa suurissa kaupungeissa”.

– Suomen asuntokanta on alueellisessa eriarvoisuudessaan jo pöyristyttävällä tasolla.

Heidän mukaansa valtion takaus asuntojen korjauslainoille ei rasittaisi valtion budjettia samalla tavalla kuin ”suorat asumistuet, jotka valtaosin ovat tulonsiirtoa gryndereille, rakentajille ja asuntosijoittajille sekä pankeille”.

– Nyt kun Keskusta on paraatipaikalla tekemään niitä tekoja, jotka koskevat erittäin suurta ihmisjoukkoa niin eiköhän ole aika laittaa nämä asiat kuntoon. Tämä ongelma koskee suurta osaa suomalaisia kautta maan Hangosta Utsjoelle.

Juttua täsmennetty klo: 16:12. Kyse on keskustan Karstulan paikallisyhdistyksen kannanotosta – ei kunnallisjärjestön.