Kärnä kritisoi ministeri Kiurua ja vaatii Tornionjokilaaksolle erityisratkaisua

Korona

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo yllättyneensä ministeri Krista Kiurun ja STM:n eilisestä tiedotustilaisuudesta, jossa ilmoitettiin uusista tartuntatautilain mukaisista karanteenimääräyksistä. Nyt Suomeen saapuva ihminen voidaan määrätä 14 vuorokauden karanteeniin pelkän saapumismaan perusteella. Tämä koskisi myös kaikkia Ruotsista Suomeen saapuvia.

Kärnän mukaan on positiivista, että STM ottaa nyt käyttöön kaikki tartuntatautilain keinot koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, mutta hänen mukaansa ministeriössä ei ole ajateltu tilannetta länsirajalla Tornionjokilaaksossa.

– Tuolla alueella asiointi rajan yli on jokapäiväistä ja töissä käydään puolin ja toisin rajaa. Mikäli ministeriön linjaus toteutetaan tuollaisenaan, käyvät ihmiset rajan yli kerran kahdessa viikossa päivän töissä ja makaavat sen jälkeen kotona valtion maksamassa karanteenissa kaksi viikkoa. Ei tällainen varmastikaan ole ollut tarkoitus, Kärnä summaa.

Kärnä kehottaa ministeriötä selventämään linjaustaan ja sen vaikutuksia pikaisesti länsirajan osalta.

– Olisi mielestäni ollut aivan suotavaa, että Krista Kiuru olisi informoinut hallituskumppaneitaan jollain tavoin etukäteen ennen eilistä tiedotustilaisuuttaan. Kansanedustajana ei ole mukava lukea tällaisia uutisia lehdestä, Kärnä napauttaa.

Kärnän mielestä ministeriössä ei ole osaamista ja ymmärrystä Tornionjokilaakson erityisestä luonteesta yhtenäisenä alueena.

– Nyt länsirajalla ollaan syystäkin hyvin huolissaan. Kyllä tällaiset ongelmat pitäisi käsitellä jo etukäteen ja estää niiden syntyminen. Tornionjokilaakso tarvitsee oman erillisen ratkaisunsa, josta on sovittava pikaisesti Ruotsin kanssa, Kärnä toteaa.