Kansanedustajalta yllättävä ehdotus: Maanpuolustusta rahoitettaisiin erillisellä verolla – Omaisuuden koko vaikuttaisi veron määrään

Maanpuolustus

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ehdottaa maanpuolustuksen rahoitusmallin uudistamista. Hän haluaisi Suomeen erillisen maanpuolustusveron, jonka määrään vaikuttaisi omaisuus sekä suoritettu varusmiespalvelus.

– Maanpuolustuksen rahoituspohjaa tulisi mielestäni tarkastella kriittisesti. Olisi oikeudenmukaista, mikäli maanpuolustuksen kustannuksiin osallistuttaisiin sen mukaan, paljonko henkilöllä on omaisuutta puolustettavana ja toisaalta tarkasteltaisiin, onko henkilö antanut omaa työpanostaan maanpuolustuksen hyväksi, Kärnä sanoo lähettämässään tiedotteessa.

Kokonaisveroastetta erillinen maanpuolustusvero ei saisi Kärnän mukaan kuitenkaan nostaa. Hänen mielestään kyse on vain verorasituksen jakamisesta oikeudenmukaisemmin.

Kärnän mielestä kuluja pitää jakaa suomalaisille maanpuolustuksesta saatavien hyötyjen perusteella.

Kyseessä on ainoastaan verorasituksen jakaminen oikeudenmukaisemmin. 

– Ei ole oikein, että mahdollisessa sodassa tuhoutuvan 47 000 euron arvoisen Paltamolaisen talon omistaja maksaa yhtä paljon nyt hankittavista hävittäjistä, kuin miljoonien eiralaisen kivilinnan tai kauniaislaisen ökykartanon omistaja.

Kärnän mukaan veroon tulisi vähennyt myös sen perusteella, onko kansalainen suorittanut varusmiespalveluksen tai osallistunut muulla tavalla maanpuolustukseen.