Kääriäisen veikkaus osui oikeaan: Hallitus pysyi kasassa
Tunnelmat hallituksen kriisin partaalle ajaneessa sote-selvittelyssä olivat kuumimmillaan, kun Pohjois-Savon keskustaväki kokoontui piirikokoukseen Siilinjärvelle.
Kokouspaikalle lentämällä kiiruhtaneet kansanedustajatkin olivat vielä epävarmoja, mitä tuleman pitää.
Myös perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan piti puhua kokouksessa, mutta sote-solmun takia hän ei ehtinyt paikalle.
Konkarikansanedustaja Seppo Kääriäinen nosti omassa puheenvuorossaan esille kaikki kolme vaihtoehtoa eli sovun, hallituksen kaatumisen ja uudet vaalit, mutta oli luottavainen, että hallitus pysyy pystyssä. Toki hän lisäsi loppukaneetin, että veikkaa näin.
Lauantaiaamuna selvisi, että veikkaus osui oikeaan.
– Hektinen, odottava, jännittynyt, vähän hajanainen, kansanedustaja Elsi Katainen luonnehti omia tuntojaan kahden viimeisen työpäivän osalta.
Leikkauksia ja säästötarvetta puheenvuorossaan perustellut Katainen toivoi, että suomalaiset sietäisivät edessä olevan vyön kiristyksen.
Hän nosti esiin myös edessä olevia myönteisiä asioita kuten omaishoitajille tulevan lisärahan, kuntien tehtävien purun sekä normien purkamisen.
Sote-kuviosta Katainen totesi, että mennään sote edellä, mutta keskustalle on tärkeää myös maakunnallinen itsehallinto.
Katainen painotti, että tärkeintä kaikessa on ihmisten hoito ja sen toteuttaminen mahdollisimman edullisella tavalla.
Kääriäinen korosti keskustan roolia sillanrakentajapuolueena paitsi muiden puolueiden myös ammattiyhdistysliikkeen suuntaan.
Hän toivoi, että keskustalaiset pitäisivät rivit yhtenäisenä ja tukisivat pääministeri Juha Sipilää. Muut pitävät kyllä huolen puolueen arvostelusta; omien ei sitä tarvitse tehdä, Kääriäinen muistutti.
– Ei näytä helppoa olevan, tekipä sitä kuka tahansa, kansanedustaja Markku Rossi pyöritteli päivän kuumaa puheenaihetta eli sote-ratkaisun etsintää.
Takinkääntömoitteiden osalta Rossi totesi, että monet äänestäjät ovat kääntäneet takkiaan.
– Perussuomalaiset ovat tehneet sitä, mitä hallitusohjelmassa on sovittu, hän muistutti.
Kansanedustajien puheenvuorot olivat ilmeisesti niin tyhjentäviä, että yleispoliittinen keskustelu jäi muutamaan piirikokousedustajan puheenvuoroon, joita kansanedustajat kommentoivat.
Veikko Vilmi huomautti, että politiikassa on tärkeää se, miltä asiat näyttävät. Hän kyseli muun muassa kuntien asemasta itsehallintoalueella ja pakolaisista.
Antti Kivelä totesi, että erimielisyyksiä on valtakunnan tasolla lähinnä kokoomuksen kanssa ja vääntöä on ollut myös maakuntatasolla saman puolueen kanssa.
Marjatta Rönkkö luki pääministeri Juha Sipilälle lähettämänsä kirjeen. Hän kyseli siinä muun muassa sitä, avustaako EU Suomea turvapaikanhakijoiden kustannuksissa.
Riikka Pirkkalainen puolusti 18 itsehallintoaluetta toteamalla, että kyse on kansanvallasta ja alueiden mahdollisuudesta itse päättää asioistaan. Hän ehätti puheenvuorossaan moittimaan kokoomusta.
Katainen myönsi, että keskusta ei oikein pärjää tiedottamisessa ja mediasodassa. Kuntien roolista hän totesi, että ne voivat keskittyä tulevaisuudessa elinvoimaisuuden kehittämiseen, elinkeinorakenteen parantamiseen ja asukkaiden viihtymiseen.
– Meille täytyy riittää, että kerromme totuuden. Emme mollaa muita. Kirkas sanoma kaikkien välineiden kautta, Kääriäinen pohti ja muistutti politiikan olevan kykyä sovittaa erilaisia näkemyksiä.
– Meidän Suomemme on hajautettu Suomi, vahvojen maakuntien Suomi, hän tähdensi.
Pakolaisasiassa tarvitaan Kääriäisen mukaan sekä inhimillisyyttä että realismia varoittaen samalla sinisilmäisyydestä.
– Mahdollista on, että EU avustaa pakolaisasiassa, Rossi tiesi. Valtiovarainvaliokunta valmistelee asiaa.
Hanna-Kaisa Heikkinen saapui kokoukseen junalla Tampereelta ja kertoi puolueen periaatetyöryhmän työstä. Tavoitteena on vastata päivittämisen kautta tämän päivän haasteisiin.
Periaatetyöryhmä esittelee työnsä lopulliset tulokset vuonna 2018 Sotkamossa pidettävässä puoluekokouksessa. Ennen sitä asiaan paneudutaan ensi kesäkuussa Seinäjoella pidettävässä kokouksessa.
Vaikka sote on kaikkien huulilla ja kohtalon kysymys, elämä ei Heikkisen mukaan ole pelkkää sotea. Hän muistutti, että vaikka heikennyksiä tulee, suurella osalla suomalaisista perusasiat ovat kunnossa.
Hän nosti esiin suhteellisuuden: Suomessa heikoimpiakin yhteiskunta kantaa, mutta maailmalla on miljoonia, joilla asiat ovat paljon huonommin.
– Meillä on paljon aihetta kiitollisuuteen.
Keskustelua ei nostattanut myöskään piirin uusi toimintamalli, jonka kokousväelle esitteli toiminnanjohtaja Kimmo Valta.
Tavoitteena siinä on toiminnan vuorovaikutteisuus sekä verkostoituminen paitsi keskustaväen piirissä myös ulospäin. Uusia osioita toimintamallissa ovat kunta-maakuntaverkosto sekä elinvoimaverkosto.