Elsi Katainen jätti kirjallisen kysymyksen komission aikeista kieltää lyijyhaulien ja -luotien käyttö

EU

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) on jättänyt kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle koskien komission aikeita rajoittaa tai jopa kokonaan kieltää lyijyhaulien ja -luotien käyttö metsästyksessä ja ammunnassa.

Komission kaavailemat toimet ovat Kataisen mukaan aiheuttaneet huolta Suomessa, sillä yksiselitteinen luopuminen lyijystä ammuksena on haasteellista.

Monissa lyijyn korvaavissa materiaaleissa ongelmaksi nousevat muun muassa käyttöturvallisuus, kohoavat harjoittelukustannukset sekä mahdolliset haitat metsätaloudelle, Katainen näkee.

Hän sanoo. että metsästäjien ja ampujaharrastajien keskuudessa on pelätty lajien tulevaisuuden puolesta.

– Lyijykielto esimerkiksi vesilintujen metsästyksessä ja niiden elinympäristöissä on tarpeellinen ja perusteltu. Mutta jos metsästetään kuivalla turvemaalla taikka harjoitellaan ampumaradalla ovat riskit pieniä. Tällaisia totaalikieltoja ei voida asettaa miettimättä perinpohjaisesti seurauksia, Katainen kertoo.

– Ymmärtääkö EU:n komissio lyijystä luopumiseen liittyvät käytännön haasteet ja miten komissio aikoo varmistaa, että sen toimet lyijyhaittojen ehkäisemiseksi ovat kohtuullisia ja oikeudenmukaisia metsästäjille, ampumaharrastajille ja kilpa-ampujille, Katainen kysyy komissiolta.

EU-komission tulee vastata Kataisen kirjalliseen kysymykseen kolmen viikon kuluessa.