Antti Kivelä Pohjois-Savon piirin johtoon – ”Vastuuttoman puheen ajassa on tilausta järjen ja kohtuuden puhujille”

Keskusta

Pohjois-Savon Keskustan syyskokous valitsi Antti Kivelän uudeksi puheenjohtajakseen.

Piirin edellinen puheenjohtaja Sallamaarit Markkanen ei hakenut jatkokautta.

Apulaisylilääkäri Kivelä on keskustan puoluevaltuuston ja Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Varapuheenjohtajiksi valittiin lehtori Mira Kokkonen Kiuruvedeltä ja Keskustan opiskelijaliiton väistyvä puheenjohtaja Auli Piiparinen Leppävirralta.

Kivelä kertoi tekevänsä puheenjohtajana teen työtä kaikilla tasoilla Pohjois-Savon eteen.

– Nykyisessä populismin ja vastuuttoman puheen ajassa on tilausta järjen ja kohtuuden puhujille, tavallisten ihmisten kuuntelijoille. Tätä tarvitaan niin kunnissa, maakunnassa kuin valtionkin tasolla, hän sanoi syyskokouksessa Siilinjärvellä perjantaina.

Kuntien talouden luvut ovat tänä vuonna karut. Kunnista vain Helsinki tekee tilinpäätöksessään reilua ylijäämää.

Syyt ovat moninaisia lähtien verohallinnon verokorttiuudistuksesta päätyen siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollon menot tuntuvat kasvavan hallitsemattomasti.

Pohjois-Savon Keskusta haluaa, että hallitus ottaa kunta-asiat nyt keskiöön. Kuntien palvelut koskettavat kaikkia ihmisiä ja niiden toimiminen on keskeisin asia hyvinvointiyhteiskunnassamme, piiri linjaa. 

Keskustalaisten mielestä ongelmia ei kuitenkaan ratkaista niin sanotuilla kevytkunnilla, joista kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) on puhunut.

– Nyt on esimerkiksi tartuttava sote-ratkaisun eteenpäin viemiseen, keskustapiiri linjaa.

Pohjois-Savon Keskusta haluaa muistuttaa, että talousongelmien ja suurten sote-menojen kanssa painiskelevat kunnat ovat hankalassa asemassa pohtiessaan sote-palvelujen järjestämistä.

Monessa kuntayhtymässä palvelut valuvat keskuskaupunkiin, kun kunnalla ei ole rahaa pitää kiinni lähipalveluistaan. Ratkaisua sote-menoihin tulisi piirin mukaan etsiä muualta kuin keskittämisestä.

– Esimerkiksi digitalisaation ja teknologian hyödyntämisessä olemme takamatkalla moneen muuhun palveluun verrattuna. Niiden lisäksi on tunnistettava sellaiset perustason palvelut, joilla voidaan ennaltaehkäistä sote-menojen kasvua sekä keskittää voimavaroja näihin palveluihin, piirin kannanotossa todetaan.

Pohjois-Savon Keskusta pitää tärkeänä, että päätöksenteossa huomioidaan erityisesti lasten näkökulma ja perheiden hyvinvointi.

– Tämän tulee näkyä valtakunnan tasolla muun muassa perhevapaauudistuksen toteuttamisessa siten, että siinä huomioidaan työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen nykyistä paremmin.