Keskustan Kalmari: Kotimaisen ruoan suosiminen olisi merkittävä ilmastoteko
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari kertoo levittäneensä keskiviikkona kaikkiin Suomen kuntiin ”vaihtoehtoista valtuustoaloitetta” ruokahankinnoista.
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Kalmari tähtää aloitteellaan ulkomaisten elintarvikkeiden kulutuksen puolittamiseen kunnissa vuoteen 2025 mennessa.
Tavoitteen tukemiseksi Kalmari ehdottaa kattavan suunnitelman ja ohjeistuksen valmistelemista.
Kalmarin mukaan yksi merkittävimpiä ongelmia ulkomailta tuotavassa ruoassa on niiden kuljettamisesta aiheutuvat suuret päästöt.
Päästöjä voidaan Kalmarin mukaan hillitä tehokkaimmin suosimalla mahdollisimman lähellä tuotettuja tuotteita. Tällöin kuljetusmatkat jäävät lyhyiksi.
– Ulkomaisista tuotteista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta niiden merkittävä vähentäminen on mahdollista, Kalmari sanoo tiedotteessaan.
Kotimaisten raaka-aineiden suosiminen vaikuttaa Kalmarin mukaan päästövähennysten lisäksi positiivisesti myös kotimaiseen työllisyyteen, eettisiin tuotantotapoihin, ympäristön monimuotoisuuteen ja terveellisyyteen.
– Suomessa tuotantoeläinten hyvinvointi ja hyvä terveystilanne mahdollistaa antibioottien vähäisen käytön. Näin mikrobilääkeresistenssitilanne on kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen hyvä.
Kalmari muistuttaa, että kotimaisessa ruoantuotannossa torjunta-ainejäämät ovat merkittävästi tuontiruokaa pienemmällä tasolla. Suomessa lannoitteiden raskasmetallipitoisuudet ovat kansanedustajan mukaan Euroopan tiukimmin säädeltyjä.
– Erityisesti kannattaa välttää kaukomaiden tuotteita kuten riisiä ja soijaa, sillä niiden tuotannossa käytetään paljon torjunta-aineita, jotka ovat meillä kiellettyjä vaarallisten ympäristövaikutusten tai esimerkiksi syöpäriskin vuoksi. Soija ja riisi ovat myös yleisimpiä geenimuunneltuja kasveja.