Hautala ja Kalmari: Hyönteisruoka on uusi mahdollisuus maaseudulle
Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) pitää järkevänä maa- ja metsätalousministeriön päätöstä sallia hyönteisten käyttö elintarvikkeena.
Ministeriö tiedotti aiemmin torstaina, että se käynnistää prosessin hyönteisten käytön sallimiseksi.
Suomessa toimii tällä hetkellä useita alan yrityksiä, jotka kehittelevät tuotantotapoja ja kuluttajatuotteita eri puolella Suomea.
Kansanedustaja Lasse Hautala (kesk.) katsoo, että päätös tuo maaseudulle uutta liiketoimintaa.
Kalmarin mielestä elintarviketurvallisuuden kannalta on välttämätöntä, että hyönteiset luetellaan elintarvikkeiksi ja saatetaan näin valvonnan piiriin.
– Eviran tulee luoda selkeät säännöt, millaista on turvallinen hyönteiselintarvikkeiden tuotanto, Kalmari vaatii.
Kansanedustajat toteavat, että mahdollistaminen on hallituksen kantavia linjauksia. Tälläkin ennakkoluulottomalla hyönteisruokapäätöksellä tuetaan heidän mukaansa sitä linjaa.
– Maailma muuttuu. Päätämme asioita, mihin edelliset hallitukset eivät ole rohjenneet tarttua, he toteavat tyytyväisenä.
Hautala ottaa esimerkiksi Ollikkalan tilan Kurikassa, jossa sianlihan tuotanto on vaihtunut heinäsirkkojen kasvattamiseksi.
– Suomessa on runsaasti maatiloja ja muita yrityksiä, jotka voivat tulevaisuudessa siirtyä tuottamaan hyönteisproteiinia joko eläinrehuksi tai ihmisten ravinnoksi. Aasian vienti tarjoaa tällekin alalle suuria mahdollisuuksia, Hautala toteaa.