Politiikkaa vai päätöksentekoa?
Arki on kesälomien jälkeen pikkuhiljaa käynnistynyt ja edessä isoimpana asiana on ehdokashankinta niin kunta- kuin aluevaaleihin. Vaaleihin on aikaa vajaa kahdeksan kuukautta, siis vaalit ovat ihan nurkan takana.
Miten saada kuntalaiset kiinnostumaan ehdokkuudesta? Usein kun kysytään ehdokkaaksi, vastaukseksi saadaan: Ei ole minun juttuni, politiikka on vaan keskinäistä riitelyä, ei ne mitään päätä, en minä ymmärrä päätöksenteosta mitään, ei minulla ole aikaa, enkä pysty sitoutumaan joka kokoukseen…
Näihin on suhteellisen helppo vastata. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, on kyseessä sitten kunnan teiden kunto, koulujen sijainti, yritysten houkutteleminen, lasten- ja nuorten harrastamismahdollisuudet, ikäihmisten palvelut, jne. Siis ihan jokaisen arkea koskevien päätösten tekemistä.
Suuri kysymys onkin, haluaako itse vaikuttaa näitä palveluja koskevaan päätöksen tekoon, vai onko ihan sama mitä joku muu päättää?
Keskinäinen riitely on turhan voimakas ilmaisu – kyse on vain erilaisista mielipiteistä ja intresseistä asioiden suhteen. Positiivisena asiana on, että vain asiat riitelevät. Siihenkin voidaan vaikuttaa, miten asioista puhutaan, ja ollaanko valmiita kuuntelemaan kaikkia näkökantoja sekä hakemaan kompromisseja. Yksin ei kukaan päätä mitään.
Väitteeseen, etten minä ymmärrä päätöksenteosta mitään, pärjää maalaisjärjellä pitkälle. Keskustalla on joka kunnassa loistavia konkareita, joiden apuun voi turvautua.
Usein asioista keskustellaan ryhmän sisällä ennakkoon usealta kantilta, ja jokaisen mielipidettä arvostetaan sekä jokaisella on oikeus omaan kantaansa. Meillä on oikeus olla ryhmän kanssa eri mieltä.
Minulla ei ole aikaa tai en pysty sitoutumaan jokaiseen kokoukseen. Valtuuston kokoukset ovat korkeintaan kerran kuukaudessa, eli hyvissä ajoin tiedossa.
Aina ei kaikkiin kokouksiin pysty osallistumaan, vaan sitä varten on olemassa varajäsenet. Varajäseniä kannattaa hyödyntää, sillä sitä varten heidät on valittu ja heille on mielekästä päästä myös silloin tällöin päättämään asioista.
Mitä laajempi on ehdokasjoukko, sitä kokonaisvaltaisempia kuntaa koskevia päätöksiä saadaan aikaan.
On tärkeää, että asettuu ehdolle, olet sitten töissä tai työtön, opiskelija, yrittäjä, palkansaaja. Olet sitten nuori, keski-ikäinen tai ikäihminen. Olet suomalainen tai maahanmuuttaja, kaikkia tarvitaan.
Mitä laajempi on ehdokasjoukko, sitä kokonaisvaltaisempia kuntaa koskevia päätöksiä saadaan aikaan.
Kannustan rohkeasti ilmoittautumaan itse ehdokkaaksi, joka kunnasta löytyy keskustan toimijoita, joihin ottaa yhteyttä, tai voit ilmoittaa itsesi myös piirin toiminnanjohtajalle. Yksi mahdollisuus on vinkata keskustan nettisivujen kautta kiinnostuksesta ja paikallisesti ovat sitten yhteydessä.
Jos et itse rohkene ilmoittautua, niin anna kaverin vinkata meille asiasta – tai vastaa ”kyllä”, kun sitä tajuamme sinulta kysyä.
Toivotan kaikille oikein hyvää käynnistynyttä syksyä, rohkeutta niin ehdokashankintaan kuin ilmoittautumiseen itse ehdokkaaksi. Juuri SINÄ, olet lämpimästi tervetullut meidän joukkoomme!
Muista, että joku päättää aina, vain osallistumalla vaikutat.