Rakennellaan mielikuvia
Olen kuullut usean toimittajan sanovan ”Suomea ei johdeta kuten yritystä”. Olen yrittänyt löytää väitteelle perusteita, mutta en ole löytänyt yhtään johtamista koskevaa analyysia, jossa yrityksen ja Suomen hallituksen johtamisen metodit määriteltäisiin erilaisiksi.
Hyvä toimittaja voisi nostaa esiin tutkimukset, joihin väite pohjautuu. Jos sellaisia ei löydy, niin kyselytutkimus johtamisen perehtyneille tutkijoille olisi paikallaan.
Lisäksi voisi haastatella politiikassa mukana olleita yritysjohtajia. Sellaisia ovat esimerkiksi Erkki Moisander, Jere Lahti, Timo Seppälä, Kirsi Piha, Kalervo Kummola, Eero Reijonen, Eero Lehti, Anne Berner, Eero Suutari, Pekka Kuosmanen… Olisi mielenkiintoista tietää, miten he määrittelisivät maan ja yrityksen johtamisen metodologiset erot.
On helppoa esittää väittämiä ja mielikuvia ilman faktoja. Tällainen on vaarallista.
Logiikka kulkee niin, että jos Antti Rinne nousee joku päivä pääministeriksi, voidaan väittää, että ”Suomea ei voi johtaa kuten ay-liikettä”, tai jos kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nousee pääministeriksi, on helppo sanoa: ”Suomea ei voi johtaa kuten puoluetta”.
Voi myös kysyä, voiko Suomea johtaa kuten lehtitaloa, joka julkaisee näitä juttuja? Mieli tekisi vastata tunnepohjalta, mutta koska asiasta ei ole mitään tutkimusta, on parempi olla luomatta mielikuvaa, joka ei välttämättä ole yhtä totuuden kanssa.
Lähtökohdat hyvälle johtamiselle ovat käsitykseni mukaan siinä, että päätökset pyritään tekemään tosiasioihin pohjautuen.
Ihmisten menestyksekäs johtaminen vaatii faktojen lisäksi sitoutumista arvoihin ja vastuullisuutta. Lopulta onnistuminen arvioidaan saavutettujen tulosten kautta.
Kunnes toisin todistetaan, lopputulema taitaa olla, että ”Suomea voi johtaa myös kuin yritystä”.
Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen.