EU:n tuomioistuin asetti rajoja kauppasopimuksille
EU:n tuomioistuin julkaisi 16. toukokuuta kauan odotetun lausuntonsa koskien EU:n ja Singaporen välistä vapaakauppasopimusta.
Tuomioistuin tulkitsi sopimusta niin kutsutuksi sekasopimukseksi, eli sopimus ei kokonaisuudessaan kuulu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan.
Sopimuksen ratifiointi edellyttää myös jäsenmaiden kansallisten parlamenttien hyväksyntää.
Myös EU:n ja Kanadan välinen kauppasopimus (CETA) katsottiin komission esityksessä sekasopimukseksi, ja se odottaa nyt 38 kansallisen parlamentin hyväksyntää.
Tuomioistuimen lausunnon mukaan muun muassa kestävä kehitys ja liikenneasiat kuuluvat EU:n yksinomaiseen toimivaltaan johtuen alojen suorasta vaikutuksesta kansainväliseen kauppaan.
Sen sijaan niin kutsutut portfolioinvestoinnit ja investointeihin liittyvä riitojen ratkaisu kuuluvat EU:n ja jäsenvaltioiden jaettuun toimivaltaan.
Komissio esitti 2015 vuoden marraskuussa pyynnön EU:n tuomioistuimelle lausua neuvotellun EU–Singapore-sopimuksen yhteensopivuudesta EU:n perussopimusten kanssa.
Lissabonin sopimuksen voimaanastumisen jälkeen vuonna 2009 EU:lla on ollut yksinomainen toimivalta kauppapolitiikassa.
EU on kuitenkin alkanut neuvotella yhä laajempia kauppasopimuksia, mikä on johtanut toimivallan osalta epäselvään tilanteeseen ja luonut tarpeetonta epävarmuutta.
Sekasopimukset rampauttavat EU:n tehokkaan kauppapolitiikan, kun kauppasopimuksen solmiminen vie vuosia.
Jotta EU voi toimia globaaleilla markkinoilla tehokkaasti, tulisi EU:n kyetä ripeämpään kauppapolitiikkaan.
Yksi kannatettava vaihtoehto olisi kauppasopimusten jakaminen kahteen osaan: EU-kompetenssiin kuuluvat sektorit sovittaisiin yhdessä osassa ja jaetun toimivallan alaan kuuluvat asiat toisessa osassa.
Päätös antaa eväitä kunnianhimoiselle kauppapolitiikalle.
EU:n tulee jatkossa peilata kauppasopimusneuvotteluita tähän tuomioistuimen lausuntoon ja varmistettava se, ettei jokaisen kauppasopimuksen lopullinen ratifiointi edellytä vuosien käsittelyä kansallisissa parlamenteissa.
Kauppasopimuksia tulee pystyä tekemään myös EU-tasolla.