Turvattomuus sataa äärioikeiston laariin
Viime viikolla Isossa-Britanniassa leimahtivat maan pahimmat mellakat yli kymmeneen vuoteen. Väkivaltaisissa mielenosoituksissa on tehty tähän mennessä yli 400 pidätystä, ja britit ovat jo kokoontuneet hätäkokoukseen. Asialla tiedetään olevan maahanmuuttovastainen äärioikeistoryhmä.
Taustalla oli 17-vuotiaan pojan veitsihyökkäys, jossa kuoli useampia pikkutyttöjä. Huhuista poiketen murhaaja ei ollutkaan arabitaustainen muslimi vaan brittiläissyntyinen. Poliisi ei kuitenkaan enää saanut hillittyä islamin vastaisia mellakoita, vastassa on äärioikeiston pitelemätön viha.
Lähi-idän tilanne lyö laineita tähänkin tapahtumaan. On selvää, että Israelin sekä Iranin tukemien äärijärjestöjen Hamasin ja Hizbollahin välinen konflikti lietsoo entisestään vihaa maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita kohtaan.
Britannian veitsi-iskun motiivi ei ole tiedossa. Tekijä hyökkäsi tanssitunnille tyttöjen ja heidän ohjaajiensa kimppuun, ja siksi teko on yhdistetty toiseen maailmalla leviävään huolestuttavaan ilmiöön, kasvavaan vihaan ja väkivaltaan naisia ja tyttöjä kohtaan.
Naisten ja tyttöjen oikeuksien polkeminen ja elintilan kaventaminen ovatkin valitettava osa taantumaa. Sosiaalisessa mediassa tämä ajattelutapa leviää, hedelmällisenä kasvualustanaan kasvava syrjäytyneiden nuorten miesten joukko.
Politiikassa sanat ovat tekoja, joilla on seurauksensa. Kun Yhdysvaltojen Donald Trump syytti sosiaalisessa mediassa edellisiä presidentinvaaleja ”varastetuiksi” ja kehotti kannattajiaan suuntaamaan kohti kongressitaloa, he noudattivat kehotusta.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán on jo pitkään katsonut ylen EU:n perusarvoja. Esimerkillään autoritääriset johtajat antavat luvan äärimmäiseen käytökseen ja ihmisoikeuksien polkemiseen ja käyttävät tilanteita usein sisäpoliittisiin tarkoituksiinsa.
Onkin käsittämätöntä, että komissio palautti jo kertaalleen Unkarilta evättyä EU-rahoitusta, kun päinvastoin rahahanoja pitäisi entisestään kiristää jo Orbánin röyhkeän EU-puheenjohtajuudenkin vuoksi.
Historia on osoittanut, että aina kun turvallisuus on uhattuna, ihmisoikeudet, oikeusvaltioperiaate ja tasa-arvo jäävät toissijaiseksi. ltsevaltias ja suvaitsemattomuuden ilmapiiri ja asenteet leviävät käsi kädessä turvattomuuden kanssa.
Sodat Euroopassa ja Lähi-idässä sekä muut kriisit vaativat ratkaisuja, mutta samalla meidän on syytä muistaa pitää kiinni vakaan ja hyvinvoivan yhteiskunnan peruspilareista.