Seutukunnat osaksi alueiden vahvuutta
Lähes neljä viidestä suomalaisesta haluaa pitää koko Suomen asuttuna. Tämä käy ilmi Ylen teettämässä kyselyssä.
Tutkimus tuli sopivaan hetkeen, sillä viime aikoina keskustelu aluepolitiikasta on painottunut vastakkainasettelun luomiseen varsinkin maakuntien ja metropolin välillä. Tämä yksisilmäinen keskusteluasetelma ei rakenna minkään alueen elinvoimaa.
EU:n eduksi on luettava se, että se tunnistaa ja tukee heikoimpia alueita pitkäjänteisemmin kuin meidän vaihtuvat hallituskokoonpanomme tekevät.
Noiden tukien hyödyntäminen ja omien kansallisten linjausten kokonaisuus ratkaisee pitkälti alueiden hyvinvoinnin. Kaupungistumistrendin voimistuessa tarvitaan uusia eväitä kansalliseen aluepolitiikkaan luomalla yhteys maaseudun, kuntien, seutukaupunkien ja keskuskaupunkien välille. Tämä mahdollistaa alueiden vahvan kehityksen jatkossakin, omiin vahvuuksiin nojaten.
Kaupungistumiskehitystä ei pidä esimerkiksi katsoa ainoastaan suurten kaupunkien näkökulmasta. Suomessa tarvitaan vahvempaa ja monimuotoisempaa kaupunkipolitiikkaa, jossa myös seutukaupungeilla on oltava vahva roolinsa.
Onkin tärkeää, että maan hallitus on kiinnittänyt huomiota seutukaupunkien tilanteeseen. Kesäkuussa valmistuneeseen seutukaupunkiohjelmaan on koottu hyvä lista toimenpiteitä, joilla vahvistetaan seutukaupunkialueiden elinvoimaa.
Kokonaisuutta on katsottava täysin uudella tavalla. On selvitettävä, kuinka ja missä määrin mm. valtionhallinto voisi siirtää työtä etätyöksi ympäri Suomen. Tähän nopeat tietoliikenneyhteydet antavat mahdollisuuden.
Alueiden kehittämisen näkökulmasta olisi valitettavaa, jos Sipilän hallituksen suuri uudistusreformi maakunta- ja soteuudistus jumiutuisi Suomessa eduskunnan poliittiseen valtapeliin.
Maakuntauudistus, joka vastaa eurooppalaista erittäin vahvaa alueiden omaa päätösvaltaa, voisi antaa mittavat mahdollisuudet maakuntien omaleimaiselle ja kansanvaltaiselle aluekehitykselle. Kyllähän alueilla tiedetään ministeriöitä paremmin, mitä pitää kehittää.
Meidän keskustalaisten on huolehdittava siitä, että arvojemme ja tavoitteidemme mukaisesti koko Suomen voimavarat hyödynnetään.
Tuoreimmat tiedot talouden kehityksestä vahvistavat, että kaupungistuminen ja koko Suomen kehittäminen eivät ole ristiriidassa keskenään.
Vastakkainasettelun ajasta on siirryttävä yhdessä tekemisen aikaan.