Elsi Katainen:

Mitä hyvää koronavuodesta jää?

Blogi

Vuosi 2020 koetteli ihmisiä ja yhteiskuntia perustavanlaatuisesti. Korona muutti lyhyessä ajassa asenteita, toimintatapoja ja jopa lainsäädäntöä.

Kaikessa pysäyttävyydessään kriisi toi mukanaan myös muutoksia, joiden toivoisi jäävän elämään koronan jälkeenkin.

Euroopassa pandemian jäljiltä on opittu kriisivalmiuden merkitystä ja yhteistyön tärkeyttä. Edelleen elämme toivossa, että oikeusvaltioperiaatetta rikkoneet maat joutuvat hyväksymään rahoituskytkennän myötä yhteiset pelisäännöt.

Jatkossa vastaaviin terveyskriiseihin pystytään reagoimaan tehokkaasti, kun Euroopan unioni on kehittänyt ja kehittää edelleen yhteistä terveysohjelmaa sekä nopean toiminnan terveysjoukkoja.

Kotimaassakin yhteistyönhenki löytyi ja kriisitilanteessa perinteiset hallitus-oppositiorajat kevään synkeimpinä hetkinä hälvenivät.

Suhtautuminen suomalaiseen ruuantuotantoon muuttui hetkessä, kun käsitystä huoltovarmuudesta ja omavaraisuudesta ravisteltiin viime keväänä. Huoltovarmuudesta ja suomalaisesta ruuantuotannosta on pidettävä myös jatkossa hyvää huolta laajojen kriisitilanteiden varalta.

Työelämäkin harppasi hetkessä valtavan digiloikan. Ehkä juurtuneet ajatuksemme työnteosta kaipaavat välillä ravistelua uusien luovien työtapojen löytymiseksi.

Moni suomalainen onkin ottanut etätyöskentelyn tarjoaman monipaikkaisuuden ilolla osaksi omaa arkea. Suomi pärjää EU:n mittakaavalla digitalisaatiossa parhaiten ja sen tarjoama joustavuus tulee näkyä arjessamme koronan jälkeenkin.

Murros tapahtui myös matkailussa.

Emme lentäneet etelän auringon lämpöön vaan nautimme kesähelteistä upeaan suomalaiseen luontoon ja kotimaan matkailukohteisiin tutustuen. Matkailuyritysten ahdinkouutisten välissä saimme kuulla myös positiivisia uutisia, kun moni kotimaanmatkailusta leipänsä saava yritys oli tehnyt kesällä ennätyksiä.

Toivottavasti meille jää tavaksi kiertää jatkossakin enemmän upeita kotimaankohteita.

Otetaan tulevaan vuoteen kaikki koronavuoden hyvät opit mukaan ja tehdään vuodesta 2021 entistä monipaikkaisempi, huoltovarmempi ja turvallisempi.

Elsi Katainen Elsi Katainen on Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe) Pielavedeltä. Vuosina 2007-2018 hän toimi kansanedustajana.