Maatalouspolitiikan siirtymäkausi tuo vakautta maatiloille
Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyi yksimielisesti neuvottelemani esityksen yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkaudeksi.
Maatalouden siirtymäkausi tarvitaan, koska uuden ohjelmakauden valmistelu on kesken, eikä voi alkaa suunnitellusti vuonna 2021.
Olen ajanut siirtymäkaudeksi linjaa ”samat säännöt, uudet rahat”, sillä viljelijät tarvitsevat aikaa ja resursseja valmistautua uuden ohjelmakauden muutoksiin ja vaatimuksiin.
Neuvottelut käytiin poikkeusolojen keskellä etäyhteyksin. Myös äänestys toteutettiin pyynnöstäni etänä, ensimmäistä kertaa maatalousvaliokunnan historiassa.
On hienoa, että massiivisena ja jäykkänä tunnettu instituutio pystyy toimimaan etänäkin ja asia etenee suunnitellussa aikataulussa.
Olen tyytyväinen neuvottelutulokseen. Esitämme maatalouspolitiikan nykysäännöille jatkoa vuosille 2021-2022 ja tyrmäämme kaikki rahoitusleikkaukset. Ehdotamme toimenpiteitä, joilla ohjelmakausien vaihdos taittuisi maatiloilla mahdollisimman sujuvasti.
Uskon päätöksen tuovan viljelijöille vakautta ja investointivarmuutta.
Työläin sarka oli EU:n komission hylkäämän Etelä-Suomen (141-tuen) ja muiden kansallisten tukien saaminen esityksen sisälle. Tukien lopetus olisi kohtalokasta monelle maatalousyrittäjälle.
Uskon päätöksen raivaavan tietä sille, että myös siirtymäajan jälkeen uudella ohjelmakaudella nämä Suomelle tärkeät tukitoimet saisivat jatkoa.
Tarjoamme myös jäsenmaille mahdollisuutta tukea maataloutta kansallisella lisärahoituksella.
Toivon päätöksen vahvistavan keskustalle tärkeää hallitusohjelmakirjausta – mikäli komission ehdottamat tukileikkaukset toteutuvat, niitä on pystyttävä kompensoimaan kansallisesti.
On tärkeää, että meillä on käytössä kaikki tukitoimet nyt, kun huoltovarmuus ja ruokaturva ovat koronaoloissa kotimaisen tuotannon varassa.
Valiokunnan päätös ei ole EU:n lopullinen kanta, mutta antaa vahvan suunnan.
Toukokuussa aloitamme neuvottelut jäsenmaista koostuvan neuvoston sekä EU-komission kanssa, joissa sovitaan lopullisesta lainsäädännöstä. Näissä neuvotteluissa jatkan parlamentin pääneuvottelijana.
Isojen asioiden äärellä ollaan, sillä maatalouteen käytetään yli kolmannes EU:n budjetista.