Halvempi ravintolaviina vain lisäisi alkoholinkäyttöä
Alkoholilain uudistamiskeskustelussa tuntuu välillä tolkku unohtuvan. Uudistaa halutaan, mutta kokonaisuus tuntuu hämärtyvän.
Laajasti ollaan sitä mieltä, että alkoholin juomista tulisi ohjata enemmän ravintoloihin.
Mutta jos toimenpiteiden seurauksena alkoholin kokonaiskulutus nousee, joudutaan ojasta allikkoon. Näin olisi käymässä uusimman ehdotuksen kanssa alentaa alkoholiveroa ravintoloissa.
Jos ravintoloissa saisi alkoholia halvemmalla ja samalla hyväksyttäisiin vahvat oluet ja limuviinat kauppoihin, kokonaiskulutus ja alkoholiongelmat yhteiskunnassa kasvaisivat huomattavasti.
Kauppa lupailee vielä selkeää A-oluen hinnan laskua. Sitä ei mikään muutaman prosentin veronkorotus kompensoisi.
Olen varma, että tällainen muutos merkitsisi huomattavaa alkoholin kokonaiskulutuksen nousua.
On arvattavissa, että se toisi mukanaan huomattavan terveydellisten ja sosiaalisten haittojen lisäyksen.
On syytä muistaa, että jo nyt alkoholiin kuolee vuosittain noin kymmenkertainen määrä ihmisiä liikennekuolemiin verrattuna.
Terveyshaittojen lisäksi syötäisiin sote-säästöt ja monella tavalla lisättäisiin yhteiskunnan kustannuksia. Myös poliisien niukkoja resursseja kuormitettaisiin ennestään.
Vahvan A-oluen myyminen ravintoloiden ulkopuolella kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla olisi varmasti iso lovi ravintoloiden kassavirtaan.
Ravintolaelinkeinoa ja ravintoloiden käyttöä voisi myös tukea esimerkiksi alentamalla hyvän ruuan verotusta.
Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja