Yhdysvalloissa paine oikeusministeri Barria kohtaan kasvaa – Pelosi syyttää valehtelusta kongressille

Demokraatit uhkaavat oikeustoimilla, ellei Muellerin koko Venäjä-raporttia julkaista pikimmiten
Yhdysvallat

Yhdysvalloissa paine oikeusministeri William Barria kohtaan kasvaa Venäjä-tutkinnan tuloksista käydyssä jälkipyykissä.

Edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi sanoo Barrin syyllistyneen rikokseen valehdellessaan kongressin kuulemisessa. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Barr kertoi kongressille viime kuussa, että hän ei tiennyt, oliko erikoissyyttäjä Robert Mueller tyytyväinen hänen laatimaansa tiivistelmään, jossa summattiin yhteen Muellerin Venäjä-tutkinnan tuloksia.

Vastikään kävi kuitenkin ilmi, että Mueller oli lähettänyt Barrille kirjeen, jossa hän arvosteli Barrin nelisivuista tiivistelmää puutteelliseksi.

Kirje oli lähetetty ennen kuin Barr kommentoi asiaa kongressille.

– Yhdysvaltojen oikeusministeri ei kertonut Yhdysvaltojen kongressille totuutta. Se on rikos, Pelosi sanoi tiedotustilaisuudessaan kongressissa torstaina.

Oikeusministeriön tiedottaja tyrmäsi välittömästi Pelosin syytökset pitäen niitä ”perusteettomana ja vastuuttomana hyökkäyksenä” Barria vastaan.

Barr puolustautui itse keskiviikkona senaatissa sanomalla, että hän viittasi kommenteillaan Muellerin toimistoon – ei Muelleriin itseensä.

– Tiedättehän, kirje oli hieman hapan. Luulen, että joku hänen henkilökunnastaan varmaan kirjoitti sen, Barr sanoi CNN:n mukaan.

Barr kuitenkin myönsi keskustelleensa kirjeestä myös puhelimitse Muellerin kanssa.

Barrin laatima tiivistelmä oli ensimmäinen asiakirja, jonka kautta kongressi ja yleisö saivat tietoa Muellerin Venäjä-tutkinnan tuloksista.

Julkisuudessa Barria on arvosteltu muun muassa siitä, että hän antoi tiivistelmässä presidentti Donald Trumpille puhtaat paperit oikeuden estämisen suhteen, vaikka Mueller jätti kysymyksen auki ja viittasi useisiin tilanteisiin, joissa Trump saattoi syyllistyä oikeuden haittaamiseen ja siten rikokseen.

Sen sijaan Mueller ei löytänyt näyttöä siitä, että Trump tai hänen kampanjansa olisi vehkeillyt venäläisten kanssa presidentinvaalien 2016 alla.

Mueller arvosteli Barrille lähettämässään kirjeessä sitä, että Barr oli kuvannut tiivistelmässään puutteellisesti miltei 450-sivuisen raportin sisältöä, ja yleisö jäi hämmentyneeksi tutkinnan keskeisistä johtopäätöksistä.

Barrin julki tuoman tiivistelmän jälkeen Muellerin raportista julkistettiin sensuroitu versio, mutta oikeusministeriö on vaatimuksista huolimatta pidättäytynyt julkaisemasta raporttia kokonaisuudessaan.

Edustajainhuoneen oikeusvaliokunta on uhannut Barria oikeustoimilla, ellei hän julkaise koko raporttia pikimmiten.

Demokraatit ovat löylyttäneet Barria myös siitä, että hän kieltäytyi osallistumasta edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan kuulemiseen torstaina.

Kieltäytymistä edelsi kiista siitä, kuka saa esittää kysymyksiä kuulemisessa.