Yhdysvallat vaatii diplomaatti- ja kauppasuhteiden katkaisemista Pohjois-Koreaan – Venäjä ja Kiina eivät innostu
Yhdysvallat on vaatinut kaikkia valtioita katkaisemaan diplomaattiset sekä kauppasuhteet Pohjois-Korean kanssa vastauksena maan ohjuskokeeseen.
Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley esitti asian keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa. Turvallisuusneuvoston kokoontumista vaativat Yhdysvaltojen lisäksi Japani ja Etelä-Korea sen jälkeen, kun Pohjois-Korea teki viimeisimmän ohjuskokeensa.
Kokouksessa Haley myös varoitti, että Pohjois-Korean alue ”tuhotaan kerta kaikkiaan”, jos sota syttyy.
– Pohjois-Korean diktaattori (Kim Jong-un) teki valinnan, joka tuo maailman lähemmäksi sotaa, ei kauemmaksi siitä, Haley sanoi neuvoston jäsenille.
Venäjän reaktio Yhdysvaltojen vaatimuksiin siteiden katkaisemisesta oli torjuva. Valko-Venäjällä Minskissä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi toimittajille, että Venäjä suhtautuu vaatimuksiin kielteisesti. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot.
Lavrov muistutti Venäjän lausuneen toistuvasti, että sen näkemyksen mukaan pakotteiden tie on käytetty loppuun.
Pohjois-Korea teki aiemmin viikolla ohjuskokeen, jossa kertoi testanneensa uudentyyppistä, mannertenvälistä ballistista ohjusta. Pohjois-Korean mukaan uusi ohjustyyppi yltää ”kaikkialle Manner-Yhdysvaltoihin”.
Haley kertoi kokouksessa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut Kiinan presidentti Xi Jinpingiä katkaisemaan raakaöljyn toimittamisen Pohjois-Koreaan. Haleyn mukaan Trump sanoi eilen käydyssä puhelinkeskustelussa Xin kanssa, että on tultu pisteeseen, jossa Kiinan on katkaistava raakaöljy Pohjois-Korealta.
– Tämä olisi käänteentekevä askel maailman yrityksissä pysäyttää tämä kansainvälinen hylkiö (Pohjois-Korea), Haley sanoi ladaten lisää painetta Pohjois-Korean kanssa kauppaa käyvälle Kiinalle.
Haley myös sanoi, että jos Kiina ei toimi öljyasiassa, Yhdysvallat ottaa asian omiin käsiinsä.
Kiina on ollut haluton katkaisemaan raakaöljyvirtaa Pohjois-Koreaan.
Trump vannoi keskiviikkona, että Pohjois-Koreaa vastaan asetettaisiin uusia ”vakavia pakotteita”. Esimerkiksi sekä Yhdysvallat että YK:n turvallisuusneuvosto ovat asettaneet jo aiemmin Pohjois-Korealle pakotteita. Toistaiseksi tietoa uusista pakotteista ei kuitenkaan ole tullut.
Ennen turvallisuusneuvoston kokousta Ranskan YK-lähettiläs Francois Delattre sanoi, että Pohjois-Korean vastaisia pakotteita tulisi tiukentaa.
Pohjois-Korean tuorein ohjuskoe on tuomittu maailmalla laajasti. Pohjois-Korea sanoi testanneensa onnistuneesti uudentyyppistä, mannertenvälistä ballistista ohjusta. Myös Yhdysvaltain puolustusministeriön alustavien arvioiden mukaan kyse oli tämän tyyppisestä ohjuksesta.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi kokeen jälkeen, että maasta on nyt tullut täysi ydinasevalta.