Washington Postin lähteet: CIA:n mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi antoi käskyn murhata toimittaja Khashoggi – Lehden mukaan asiantuntijat pitävät keskustiedustelupalvelun arviota erittäin luotettavana

Toimittajan murha

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman antoi käskyn murhata sauditoimittaja Jamal Khashoggi, kirjoittaa Washington Post asiaa tunteviin lähteisiinsä vedoten.

Saudi-Arabian johdosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa viime kuussa.

Hän oli mennyt konsulaattiin hakemaan asiakirjoja häitään varten. Maan johto on myöntänyt surman mutta kiistänyt, että kruununprinssillä olisi mitään tekemistä tapahtuneen kanssa.

Washington Postin mukaan viranomaiset pitävät CIA:n arviota erittäin luotettavana. Keskustiedustelupalvelu perustaa näkemyksensä lukuisista tiedustelulähteistä saamiinsa tietoihin.

Mukana on muun muassa puhelu, jonka kruununprinssin veli, Saudi-Arabian Yhdysvaltain-lähettiläs Khalid bin Salman soitti Khashoggille.

Asiaa tuntevien lähteiden mukaan lähettiläs oli sanonut puhelimessa Khashoggille, että tämän pitäisi mennä hakemaan asiakirjoja Istanbulin konsulaatista ja vakuutti, että tämä on turvallista.

Washington Postin mukaan ei ole varmaa, tiesikö Khalid bin Salman murhasuunnitelmista. Hän soitti veljelleen puhelun, jonka Yhdysvaltain tiedustelu sieppasi.

Saudi-Arabian Washingtonin-lähetystön tiedottaja sanoi lehdelle, että lähettiläs ja Khashoggi eivät keskustelleet mistään Turkkiin liittyvästä. Hän jatkoi, että tiedot CIA:n väitetyssä raportissa ovat virheellisiä.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kommentoi lauantaina Khashoggin murhaa. Pencen mukaan Yhdysvallat panee kaikki syylliset vastuuseen.

Hän sanoi myös, että Yhdysvallat haluaa löytää tavan, jolla pystyy säilyttämään vahvan kumppanuuden Saudi-Arabian kanssa.

CIA:n päätelmä kruununprinssin osallisuudesta murhaan perustuu myös hänen asemaansa maan tosiasiallisena johtajana, joka valvoo pienimpiäkin toimia kuningaskunnassa.

– Ei ole mitenkään mahdollista, että tämä (murha) tapahtui niin, että prinssi ei ole ollut tietoinen tai osallinen, sanoi CIA:n päätelmistä perillä oleva yhdysvaltalaisviranomainen Washington Postille.

Lähteen mukaan CIA pitää prinssiä hyvänä teknokraattina, mutta myös räjähdysherkkänä ja röyhkeänä.

– Hän kiihtyy nollasta sataan eikä näytä ymmärtävän, että on asioita, joita ei voi tehdä, lähde jatkoi.

Keskustiedustelupalvelun analyysin mukaan prinssi Mohammed bin Salmanilla on tiukka ote vallasta eikä hän ole vaarassa menettää asemaansa murhajutun takia.

– Yleinen käsitys on, että hän selviää. Mohammedin roolia tulevana kuninkaana pidetään itsestäänselvyytenä, lehden lähde sanoi.

CIA kieltäytyi kommentoimasta asiaa Washington Postille.