USA:ssa jännitetään Obamacaren jälkeistä aikaa

Obaman lippulaivan upottaminen ennen korvaajan rakentamista johtaisi kriisin, varoittavat asiantuntijat 
Yhdysvallat

Yhdysvalloissa pian alkava Donald Trumpin presidenttikausi herättää huolta terveydenhoidon laadun laskusta ja työpaikkojen menetyksistä.

Republikaanit ovat jo aloittaneet kongressissa projektin presidentti Barack Obaman terveydenhoitouudistuksen, niin kutsutun Obamacaren, kumoamiseksi.

Korvaavasta järjestelmästä ei ole esitetty tarkkoja suunnitelmia, mikä lietsoo epävarmuutta hoitoalalla ja pelkoja vaikutuksista muuhun talouteen.

Liki kolme miljoonaa työpaikkaa on vaarassa kadota, jos uudistus kumotaan ilman korvaavan järjestelmän välitöntä käynnistämistä, Commonwealth Fund -säätiön ja George Washingtonin yliopiston tutkimuksessa todetaan.

Sen mukaan työpaikkojen joukkokato uhkaa vuoteen 2021 mennessä, mikäli Obamacaren myötä aloitettu valtionapu muun muassa sairausvakuutusten ottamiseen lakkautetaan.

Leikkaukset tuntuisivat vakuutusyhtiöiden, sairaaloiden ja terveyspalveluiden liiketoiminnassa.

Sairaaloiden johtajat ja terveydenhuollon asiantuntijat maalaavat liki tuomiopäivämäisiä tulevaisuudenkuvia puhuessaan Obamacaren lakkauttamisesta, kirjoittaa Politico.

Sairaalat ennakoivat lakkautuksen voivan maksaa niille noin 114 miljardia euroa ensi vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

Ne pelkäävät, että Obamacaren kuoppaamisen myötä ilman vakuutusturvaa olevien amerikkalaisten terveydenhuollon kulut kaatuvat niiden niskaan.

– Sairaanhoitopalveluilla on rajalliset keinot tasapainottaa budjettejaan, ja niihin kuuluvat palveluiden ja työvoiman vähentäminen, sanoo clevelandilaisen University Hospitals Health Systemin suhdetoimintajohtaja Heidi Gartland.

– Tällä tulee olemaan merkittävä vaikutus hoitoon pääsyyn niin vakuuttamattomille kuin vakuutetuille.

Epävarmuus tulevasta on saanut sairaalat leikkaamaan kuluja, mikä puolestaan on heijastunut muualle terveydenhuoltoalaan.

Terveydenhoitoyhtiöille palveluja tarjoava Advisory Board Company ilmoitti tammikuun alussa vähentävänsä yli 200 työntekijää ja sulkevansa toimipisteitä. Pääsyyksi ilmoitettiin sen asiakkaiden vaalien jälkeen lopahtanut into sijoittaa.

Detroitilaisen Henry Ford Medical Groupin -yhtiön toimitusjohtaja William Conway arvioi Politicolle, etteivät luottavaisemmat ajat palaa pian.

– Kaikkialla jatketaan vyönkiristystä ja varaudutaan pahimpaan.

Obamacaren vastustajat arvostelevat järjestelmää kalliiksi. Halpaa ei olisi sen purkaminenkaan, sanoo valtiontalouteen erikoistunut Committee for a Responsible Federal Budget -ajatushautomo.

Sen laskelmien mukaan purkaminen maksaisi valtiolle kaikkiaan noin 330 miljardia euroa kymmenen vuoden aikana. Summa ei sisällä uuden järjestelmän perustamiskuluja.

Kaikki eivät usko, että terveydenhuoltouudistusta ollaan kuoppaamassa niin pian kuin kampanjapuheissa on lupailtu.

Kongressi tuskin panisi käytäntöön Obamacaren purkua ennen kuin ohjelmalle on selvä korvaussuunnitelma, asiantuntija Joe Antos ajatushautomo American Enterprise Institutesta sanoo CNN:lle.

Antosin mukaan todennäköisempää on, että kongressi päätyy leikkausten sijaan sijoittamaan julkiseen terveydenhuoltoon jopa entistä enemmän valtion varoja, mutta republikaanit suuntaavat niitä pois Obamacaressa kritisoimistaan asioista kuten vakuutusmaksujen valtiontuista.