Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Niikko: Trumpin päätös hylätä kurdit antaa Isisille uuden mahdollisuuden – “Kunniaton ja tuomittava teko“

Turkki

Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen Pohjois-Syyriasta voi uhata koko Euroopan turvallisuutta, varoittaa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.).

Niikko arvioi kannanotossaan, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös antaa Isisille uuden mahdollisuuden voimistua alueella.

Niikko muistuttaa, että kurdien johtamat Syyrian demokraattiset joukot eli SDF-joukot ovat johtaneet taistelua Isisiä vastaan Syyriassa neljä vuotta. Nyt Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat ei aio puolustaa kurdijoukkoja ja Turkki aikoo aloittaa sotilasoperaation Pohjois-Syyriassa kurdeja vastaan.

– Kurdijoukot ovat olleet ratkaisevassa asemassa Isisin kukistamisessa. Päätös hylätä kurdit ja jättää heidät kuolemaan on kunniaton ja tuomittava teko, eikä ihme, että kurdit kokevatkin tulleensa nyt hylätyiksi, toteaa Niikko.

Niikon mukaan yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytyminen rajalta voi johtaa totaaliseen katastrofiin. Riskinä on, että joukkoja ei riitä vankiloiden tai al-Holin valvontaan, jos heidän on keskityttävä rajojen puolustamiseen.

Niikon mukaan sotaoperaatio on myös uhka Euroopalle, jos Isisin toiminta laajenee uudestaan ja vankileirit päätyvät heidän hallintaansa. Hän toivoo, että Euroopan unionissa tilanteeseen reagoitaisiin viipymättä.

– YK:n turvallisuusneuvostossa tulisi saada päätös kansainvälisen puskurivyöhykkeen luomisesta Syyrian ja Turkin rajalle kurdien suojaksi. Kurdit ovat auttaneet kaikkia Euroopan maita taistellessaan Isisiä vastaan. Me emme voi hylätä heitä nyt. On moraalinen velvollisuutemme auttaa, toteaa Niikko.